САЩ с две „ядрени куфарчета“ в деня на инаугурацията

Решението на американския президент Доналд Тръмп да не присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън ще бъде един от най-уникалните моменти в историята на прехода на властта в страната.

Тръмп планира да замине в сряда сутринта за своя клуб Mar-a-Lago в Палм Бийч, Флорида, където трябва да започне живота си след президентството. Това означава, че ще има малка промяна в плана при предаването на „ядреното куфарче“, което съдържа оборудването, което главнокомандващият използва за разрешаване и започване на ядрен удар. „Куфарчето“ се носи от военен асистент, който придружава президента през цялото време.

При нормални обстоятелства куфарчето щеше да бъде предадено на друг военен асистент, стоящ близо до президента по време на инаугурацията му. Според Си Ен Ен, ядреното куфарче, придружаващо Тръмп, вероятно ще пътува с него за Флорида, а на Байдън ще бъде връчено друго, заедно с нова карта с кодовете за идентифициране на главнокомандващия. Кодовете на Тръмп ще станат невалидни, след като той загуби президентската си власт. Байдън вероятно ще получи своята карта на сутринта в деня на встъпването в длъжност, която ще стане активна в 12:00 този ден.

Известно е, че всъщност има поне три до четири еднакви „ядрени куфарчета“. Едното следва президента, едно – вицепрезидента, а едно се отделя за значими събития.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share