САЩ затварят последните си две консулства в Русия

Правителството на американския президент Доналд Тръмп е уведомило Конгреса, че възнамерява да затвори последните две останали консулства на САЩ в Русия, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент е казал на Конгреса миналата седмица, че ще закрие консулството във Владивосток и временно ще спре работата на консулството в Екатеринбург.

Уведомлението е било изпратено на 10 декември, но не е получило особено внимание тогава. Това е станало три дни преди съобщаването на новината за предполагаема руска кибератака срещу американски правителствени и частни компютърни системи.

Според уведомлението решението за затварянето на консулствата е взето поради наложени от Русия през 2017 г. ограничения за броя на американските дипломати, на които е позволено да работят в страната.

След затварянето на тези консулства единственото дипломатическо представителство на САЩ в Русия ще бъде посолството в Москва.

През 2018 г. Русия нареди да бъде затворено американското консулство в Санкт Петербург, след като САЩ наредиха затварянето на руското консулство в Сиатъл заради отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания.

Консулството във Владивосток беше временно затворено през март заради пандемията от коронавирус, а неговият персонал вече е започнал да премества важни документи, оборудване и други материали. В консулствата във Владивосток и Екатеринбург работят общо 10 американски дипломати и 33 души местен персонал.

Американският държавен секретар Майк Помпейо е взел решение за закриване на генералното консулство на САЩ във Владивосток и за временно спиране на работата на генералното консулство в Екатеринбург, посочва ТАСС, като цитира представител на Държавния департамент.

„Държавният секретар взе решение след близки консултации с посланика (на САЩ в Русия) Джон Съливан за закриване на генералното консулство на САЩ във Владивосток и прекратяване на работата на генералното консулство на САЩ в Екатеринбург като част от нашите постоянни усилия за гарантиране на сигурността и надеждната работа на дипломатическите мисии на САЩ в Русия“, каза дипломатът.

По думите му решението е било взето с цел „оптимизиране на работата на (дипломатическите) мисии на САЩ в Русия“.

Той заяви, че „не се планират никакви действия, свързани с руските генерални консулства в САЩ“.

Previous post Каролина Куркова обяви гола, че очаква трето дете
Next post Александър Аамод Килде взе супергигантския слалом във Вал Гардена