Сачева: Работим за това безработицата да не надвишава 7%

Информацията с безработните е динамична, тя спадаше, сега със затварянето на някои сектори вероятно ще се увеличи. Ние работим за това безработицата да не надвишава 7%, но дали ще успеем зависи от много фактори. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Нова телевизия.

Ако се наложи удължаване на по-строгите мерките, бихме намерили още средства, няма да оставим хората без помощ, каза още Сачева.

Беше трудно решението кое и как да се затвори, защото от една страна е натиска над здравната система, а от друга са едни около 350 000 души, които са засегнати от тези мерки. Ние наложихме не най-строги мерки спрямо други страни, каза още Сачева. Хората са разделени по равно 50/50 относно наложените мерки, едни искат затягане, а други все още не вярват във вируса.

Кредитите вече бяха отсрочени, от банковия сектор има мнение, че това би било опасно. Това би довело до дългове и до задлъжнялост на хората. Парите трябва да се движат, ако няма движение, няма да има пари за общини, няма да има пари за други пера.

С мярката 80/20 бяха запазени 30 000 места от сектора на туризма, тя ще действа и сега така, че пак ще има подкрепа и за този сектор, каза още Сачева.

Previous post Audi показа спортно крос-купе за Европа
Next post Апелативният спецсъд заседава по делото на Атанас Бобоков