Сачева: В четвъртък ще стане ясно дали затварянето ще остане

Ще обсъдим дали да бъдат продължени мерките, в четвъртък ще стане ясно, но тенденциите са много крехки, и затова ще се съобразим с медицинските данни, важно е да се запази живота и здравето на хората. Нагласата на членовете на щаба е да започне поетапно отваряне, но не и пълно отговаряне след 21.12.2020г. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Нова телевизия.

Ако мерките останат не можем да платим 100 % от осигуровки и заплати на сектор ресторантьорство и хотелиерство, няма как държавата да компенсира всички загуби.Почти 1 млн.души се възползват от мерките, които сме осигурили, каза още Сачева.За хотелите помощта е 80/20, с участие на работодателя, и така и персонала ще получи помощ, обясни Сачева.

Ние сме изплатили до момента над 1 млрд.лв. по мерките от началото на пандемията, това можем да си позволим на база нашия БВП.

За ноември 6.7% е безработицата, през декември имаше по 3000 души, които се регистрират на ден, сега са около 1800 дневно. За месец увеличението е с около 8000 души, каза още Сачева.

Фаза 2 на ваксиналния план, ще се организира с МЗ – 15 000 са хората в домове, които подлежат на ваксинация, и 10 000 служители, събират се данни колко ще искат да си поставят вакисна. Ваксината ще се прави на място с мобилни екипи. За хората с дементни проблеми, и психични разстройства ще се допитват техни близки, или директора на дома, или кмета ако човека няма роднини, обясни социалният министър. „Аз ще се ваксинирам, промених мнението си, след като получих информация“, каза още Сачева.

Бележка за затворени градини, не е нужна, разбрали сме се това да се случва по служебен път. 30 000 са кандидатствалите родителите, а на над 5000 вече е отпусната, каза още социалният министър. Безработните също могат да кандидатстват за помощта за деца, които учат онлайн, допълни Сачева.

Ако родителя, получава обезщетение за майчинство, другия родител трябва да е в неплатен отпуск, за да получи помощ, защото не може да се комбинира обезщетение за майчинство е обезщетение за деца до 14 години, защото и двете са обезщетения, каза още Сачева.

Мерките за родителите, ще важат за цялата следваща година, мярката 60/40 и 80/20 са до месец март, но ще започнем преговори за удължаване на тези мерки до юни.

Децата в домове, които трябва да бъдат закрити знаят, че процеса на деинституционализация върви по план, децата ще бъдат преместени на по-добри места, където има болници и допълнителни социлани услуги, каза още социалният министър.

Previous post 2 години условно за сатрап, обезглавил куче
Next post Глиган се удари в патрулка след гонка с ловджии