Сарафов: Още днес ще предложа подмяната на всички заместник-главни прокурори

Още днес ще предложа подмяната на всички заместник-главни прокурори, тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев. Това каза пред журналисти избраният за изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

„След като Гешев не е част от прокуратурата, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си. Седейки до него на тези брифинги, които той даваше, вършейки и други неща са служебно известни, защото аз имам информация от колеги, какво се е случило, те нямат моралното право да останат зам.-главни прокурори. Смятам, че последният месец показа ясно необходимостта и нуждата от реформи.

Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Facebook и съм абсолютно съгласен с неговите доводи за необходимостта от промени. Затова и първата среща, която ще инициирам, ще бъде именно с него. Ще обсъдим възможностите за това как да се помогне на прокуратурата – да се изчисти от лоши практики, както от вътре, така и отвън.

Прокуратурата трябва да се изчисти не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места”, както ги наричате медиите. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят интереса си другаде.

Дълбоко убеден съм, че прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи. Цялото общество видя, че прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне. Прокуратурата не може да продължава, като капсулирана система, която работи за главния прокурор. Очаквам подкрепа от министъра на правосъдието“, добави още Сарафов.