Само 5% от PCR-тестовете платени от Здравната каса

Едва около 5% от направените PCR тестове у нас за COVID-19 са платени от Здравната каса. За периода от април до края на август одобрените за заплащане изследвания „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ са 19 324. Това сочи информацията на сайта на Здравната каса.

Те са били на стойност 1,159,440 лв. В същото време общият брой на направените PCR-и у нас до края на август са над 409 хиляди, а към днешна дата над половин милион. 60 лева пък е фиксираната цена, която плаща държавата на лабораториите, които извършват такова изследване.

Забелязва се увеличение на платените от Здравната каса тестове през юли и август. Тогава те са били съответно по 7 402 и 7 245 теста. Справката сочи, че за целия период от 1 април до 31 юли Касата е заплатила около 12 000 изследвания. За август пък най-много одобрени за изплащане има за София-град – 6 754, а най-малко в Хасково-41.

„Според мен увеличението на платените от Здравната каса тестове може да се дължи единствено на по-големия брой предписани от тези, които имат право да правят това по НЗОК. А това са служителите от РЗИ. Като се има предвид, че от началото на пандемията до момента вече са направени над половин милион PCR-и, представете си колко от тях са по НЗОК. Това е капка в морето“, коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подкрепи идеята общопрактикуващите лекари да могат да издават направления и да тестват за коронавирус, но това да става само по определени критерии.

„Не бива да се прави под път и над път, защото тестването на безсимптомен човек не е ефективно“, каза той. Д-р Симидчиев изрази надежда, че съвсем скоро на пазара ще се появят и новите, антигенни тестове, които дават същата информация като PCR-ите. Благодарение на тях обаче резултатът ще е готов за 10 минути.

„Те приличат на имунологичните тестове, използва се същият материал, както при PCR. Изследва се за вируса, а не за имунната реакция към него“, уточни д-р Симидчиев.

182 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие, а направените PCR тестове са 2843. Това показват данните в Националната информационна система.

Така доказаните в страната случаи на коронавирус стават общо 21 518, от които активните са 5 693. Броят на излекуваните пък вече достига 14 984, като 45 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.

В лечебни заведения се намират 912 пациенти с потвърден COVID-19. От тях 54 са настанени в интензивни отделения или клиники.

Още трима са загубили битката с коронавируса през изминалото денонощие и общият брой на починалите достигна 841.