Само за 2 дни: Хазната намаза 1,8 млн. лв. при сделки за коли и имоти

1,8 млн. лв. са събраните дългове за бюджета само за първите два дни от влизане в сила на мярката, която предвижда нотариуси и длъжностни лица да проверяват продавачите за стари борчове към фиска при осъществяване на сделки за имоти и автомобили. Това съобщиха пред „Телеграф“ от Националната агенция за приходите.

Новото изискване в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс влезе в сила от 3 май. Сумата е събрана за два работни дни – до 8 май включително, тъй като преди това имаше почивни дни покрай Великден и Гергьовден.

Нотариуси, съдии по вписванията и длъжностни лица при Агенцията по вписванията са направили близо 13 000 проверки за наличие на непогасени публични задължения за над 10 000 лица. Оказало се, че малко над 1/3 от проверените са имали непогасени подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, уточниха от НАП.

Вече при сделки с имоти и коли нотариусите ще са задължени да проверяват в реално време в системата на приходната агенция дали техните клиенти имат такива стари дългове – за данъци, осигуровки, глоби и др.

И досега продавачите трябваше да са чисти пред фиска, но това се удостоверяваше само с декларация, която никой не проверяваше. Попълването на такава декларация отпада, а за да се осъществи сделката, продавачът на имот или кола, който има задължения, първо трябва да се разплати към хазната.

Това се отнася както за продажбите, така и за даренията, за прехвърлянето на имоти срещу ангажимент за гледане и издръжка, при ипотека и учредяване право на строеж.

При продажбите обаче се допуска изключение да не бъдат платени 100% от борча, а да се внесе сума до размера на цената по сделката, поясниха нотариуси.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share