Самоуби се българин от Канада, обиколил Америка на колело

Самоуби се българин от Канада, обиколил Америка на колело

Българин, обиколил САЩ и Канада на колело, избра да напусне този свят след неравна битка със сънната апнея и причиненото от нея безсъние. 33-годишният Йохан Георгиев е сложил край на живота си на 19 август.

Трагичната вест обаче излезе наяве едва сега, след като неговите последователи в интернет спряха да получават вести от приключенията на Йохан. Новината потвърждава и един от най-популярните сайтове в света за хора, тръгнали на път с велосипед – bikepacking.com.

В статията трибют за родения през 1988 г. и живеещ в Канада Йохан авторът Логан Уотс пише, че научил скръбната вест чрез мейл от приятел на българина.

В писмото пишело, че след неравна битка с болестта си Йохан е заминал на своето последно пътешествие, защото му е дошло твърде много. Паметта на Георгиев ще бъде почетена

на служби в Канада и Аржентина

„Тотален шок. Всички сме шокирани“, каза за BG VOICE един от неговите приятели от Детройт – Георги Петров. Двамата се запознават лично през 2015 година, след като преди това си пишат в социалните мрежи, а Георги следва приключенията на Йохан. Двамата не са си писали от няколко месеца, а последният разговор се сторил странно кратък на Георги, но го отдал на умората от пътуванията на Йохан.

„Тотален шок. Всички сме шокирани“, каза за BG VOICE един от неговите приятели от Детройт – Георги Петров. Двамата се запознават лично през 2015 година, след като преди това си пишат в социалните мрежи, а Георги следва приключенията на Йохан.

Двамата не са си писали от няколко месеца, а последният разговор се сторил странно кратък на Георги, но го отдал на умората от пътуванията на Йохан.

„Беше скромен, много скромен. Аз му предложих да сложи реклами на сайта си, но той твърдо отказваше. Правеше го за себе си“, разказва Георги. Йохан има десетки хиляди последователи в социалните мрежи, които не изпускат видеата му.

От bikepacking.com си спомнят първата среща с Йохан, когато той е започнал своето пътешествие от арктическите брегове на Канада чак до Аржентина. „Той ще бъде запомнен със своя позитивизъм и харизма, както и със способността си да въвлича хората в това, което прави по време на неговите пътешествия. В публикация от 2017 г. се споменава, че Йохан е получил названието

„Посланик на годината“ на наградите Bikepacking Awards.

В свое видео, поместено YouTube канала му, Йохан посочва, че през 2014 г. е взел решение да тръгне на обиколка из света. Той

взима своя фетбайк

(вид велосипед с усилена рамка и широки гуми), закача българското и канадското знаме и започва да прекосява Северна и Южна Америка, показвайки това в своя канал, както и в сайта си bikewanderer.com. Последният блог-пост там е от 15 август, само четири дни преди смъртта му.

В него е публикувано преживяване в Куинел, Британска Колумбия, в Канада. Както и в другите си подобни постове, с много снимки и описания той разказва за преживяванията и срещите си по пътя, споделя уникални гледки и несгоди, случили му се, докато кара колелото си.

Майката на Йохан е българка, а баща му виетнамец, но той казва, че не ги познава добре. Когато е на 15, той идва в Канада с баба си и дядо си, а приятели разказват, че една от причините е психично заболяване на майка му. От тогава той не се е прибирал в България. Неговите приятели Мелани и Дан Лосет разказват, че Йохан е страдал от клинична депресия. Преди 18 месеца те предложили на Йохан техния дом в Британска Колумбия като база, докато трае пандемията от COVID-19. Той обаче решил да остане сам и те му пращали колети с храна. Емоционалното му състояние се влошило. Преди няколко месеца Йохан отива при Мелани и Дан в Калгари, където карали по празните улици на града, опустели след локдауна.Той остава с тях до края.

„Той говореше с нас за самоубийство, но не мисля, че имаше конкретен план за това. Знам, че мислеше за това. Но не мисля, че го планираше, когато ние тръг- нахме. Той беше много честен с мен, не мисля, че ме е лъгал“, разказва Мелани. В последните си часове той приготвил велосипеда си за път, но явно нещо се е случило през нощта. Праща и прощален мейл в 6:30 сутринта на Дан, който се събужда няколко часа по-късно, когато Йохан вече е приключил с живота си. „Всичко е твърде много. Отидох пак до Спешното и лекарите там продължиха да ми казват, че приспивателните хапчета са пристрастяващи. Мисля, че ще мога да се наспя, когато съм мъртъв“, пише Йохан в предсмъртното си писмо.

„Не мисля, че той искаше да умре, просто искаше болката да спре“, казва Мелани.

През 2013 г. Йохан купува първия си роуд байк и не след дълго чупи двете си ръце и ключицата след падане. Но вместо да го откаже, инцидентът още повече го амбицира за първото голямо пътешествие. Причините ограничава до „предизвикателство към самия себе си“ и импулса да преживее нещо ново – за 12-те години живот в Канада той никога не е бил извън района на Торонто.

„Искам да видя света“ е също толкова директното мото на видеата, които публикува. Тръгва с 600 долара, без конкретна физическа подготовка, а преди това е къмпингувал само два пъти в живота си. И успява да обиколи канадските арктически територии за 40 дни, в които изминава 6,400 км.

„Най-доброто ми преживяване с колелото е… всичко, което се случи“,

казва той през 2015 г. в интервю за „Капитал“ и не може да избере кое от местата му е оставило най-голямо впечатление или коя гледка е запомнил. Дали има все пак нещо меланхолично в цялото това приключение? „Понякога и аз се питам дали няма някаква самота, дори си мислих за това снощи. Но като че ли нямаш време да я усетиш. А и как с толкова много красиви места и толкова интересни хора с невероятни истории.“

Доколкото искаш, доколкото имаш сили и доколкото имаш мотивация. Това казва Йохан в едно от първите си видеа на въпрос докъде може да стигне човек.

Там той споделя, че когато стигне до България, иска да направи видеомонтаж, чийто музикален фон да бъде песента „Я кажи ми облаче ле бяло“, защото всеки път като я чуе, носталгията по Родината се усеща силно.