Сакария и Тараклъ – белите дробове на Истанбул

Сакария и Тараклъ – белите дробове на Истанбул

Всеки който е посещавал турския мегаполис Истанбул поне веднъж се е чудил как местните отмарят и бягат от така любимата на туристите смесица от култури, миризми, цветове и емоции. Къде се крият от жегите, докато любопитните тълпи се редят на опашка пред Света София, Синята джамия или цистерната Йеребатан? Къде водят децата си да играят сред природата и организират любимите си пикници с вкусни шишове от меса и задължителния турски чай под сянката на многовековни дървета? С удоволствие ще открехнем вратата пред отговорите на тези въпроси и ще ви представим региона Сакария и обявеното за едно от най-добрите места за селски туризъм от Световната организация по туризъм села със запазена османска архитектура и автентична атмосфера – Тараклъ.

Област Сакария и село Тараклъ се намират на под 3 часа път от центъра на Истанбул. Естествено, времето е приблизително, предвид огромния трафик в многомилионния град. За да стигнете до тях минавате по втория мост, който свързва Европа и Азия, покрай азиатското летище на Истанбул Сабиха Гьокче и следвате навигацията.

Село Таракли има малко под 7000 души население и едно от четирите места в Турция, в които можете да се насладите на типичната османска архитектура и почти непокътната атмосфера през вековете. Другите три са малко по-известни – Шириндже край Кушадасъ, Джумалъкъзък край Бурса и градчето Сафранболу.

Според Световната организация по туризъм обаче именно Тараклъ е единственото село в Турция, което заслужава честта да бъде обявено за най-доброто за туризъм. И причините за това ви стават ясни веднага щом стигнете до него. В Тараклъ все още липсват тълпите от туристи, които вероятно ще срещнете на другите три места. Автентичността в съчетание със запазената османска архитектура и дружелюбните местни хора, които рядко говорят английски, но общуват на международния език на усмивките и гостоприемството.

Село Тараклъ е разположено в тясна долина, заобиколено между хълмове, по Пътя на коприната. От мястото, където се е извисявала местната крепост, буквално на две минути над центъра, можете да се насладите на панорама на старата част от селото – с джамията от 16 в., площада, на който се веселят младежи и семейства и свири уличен музикант на тамбура, на тесните улички, част от чаршията и на запазените къщи от 19 век.

Сред забележителностите в селото, които можете да посетите са над 5-вековния чинар, покрай който вероятно ще влезете, влизайки в селото.

Впечатляваща е и джамията Юнус паша, която е построена през 1517 г. от едноименния везир, който е служил на деветия султан на Османската империя – Селим I. Куполът на молитвения дом е изграден от олово. И днес мъжете се молят на първия етаж, а дамите се качват над тях, като че ли няколко стъпки по-близо до Бога и до оловния купол на джамията.

Сред сувенирите, които можете да си купите от Тараклъ са всякакви дървени изделия, изработени от бук. И тъй като името на селото идва от „тарак“ или гребен, със сигурност чудесен подарък от мястото би бил дървен гребен, нашарен с красиви цветя, каквито можете да намерите на чаршията. Или пък дървена лъжица, дъска, кошница или каквото още ви привлече погледа.

Хотелите в селото са предимно бутикови и се помещават в стари османски къщи. В един от местните конаци например историята и модерността си дават среща .. в банята. Тъй като за да стигнете до нея от стаята си просто трябва да отворите долапа в стената. Усещането да чувате стъпките си по пода, който е видял как се сменят столетията е повече от романтично, а самите хотели приличат и на музеи заради запазените стари вещи и мебели, от които можете да се запознаете с бита на Тараклъ през вековете.

Платото Карагьол, което се намира на 20-ина километра от Тараклъ е сред любимите места за прохлада, пикник, барбекю и риболов от местните. То е покрито с бор, бук, ела и дъб и е известно с лечебния си въздух, богат на кислород и с вкусната си студена планинска вода. Край едноименното езеро можете както да паркирате къмпинг или каравана, така и да разпънете палатка. На повечето подобни места в Турция има изградени джамии, бани, тоалетни и дори барбекюта с пейки и беседки, така че да се чувствате максимално комфортно.

В близост до Тараклъ се намира и живописен водопад, до който се стига след около 700 метра стръмно слизане. Той носи непретенциозното име Şelale или простичко „водопад“.