Рядко космическо шоу ни чака на 21 декември

Рядко космическо шоу ни чака на 21 декември

Предстои ни да станем свидетели на супер рядко планетарно подреждане, което не е било видимо от 800 години.

Звездните наблюдатели мечтаят за събитието отдавна – Юпитер и Сатурн ще се доближат една до друга в нощното небе над Земята толкова близо, колкото не са били от около 800 години. Настройте телескопа си или бинокъла, надявайте се на ясна нощ и се пригответе. Небесната синхронизация се „пече“ от лятото, тъй като Юпитер и Сатурн се „приближават“ все повече във видимата част на нощното небе и между 16-25 декември те ще изглеждат почти като двойна планета. Последният път, когато Сатурн и Юпитер са били толкова близко една до друга и видими, е било през 1226 г.

Въпреки че планетите физически изобщо няма да са близо една до друга, разбира се, те ще изглеждат като една ярка светеща точка за всеки, който гледа нагоре към нощното небе. За да получите най-пълноценно изживяване от това грандиозно шоу, ще трябва да сте някъде близо до екватора – но ако небето е ясно, подравняването би трябвало да се вижда почти от всяко място на Земята. Двойката планети ще се показва на нощното небе за около час след залез всяка вечер, според астрономите.

Според Хартиган за повечето наблюдатели с телескопи всяка планета на небосклона и няколко от най-големите им спътници ще бъдат видими в едно и също зрително поле през тази дивна вечер. Следващата „среща“ на Юпитер и Сатурн ще е през март 2080 г. След това обаче Юпитер и Сатурн ще се приближат толкова близо на нощното небе чак през 2400 г.