Русия спира ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Пълен хаос цари в българската енергетика и след година може да се окаже, че нямаме ядрено гориво за V блок на АЕЦ “Козлодуй”, стана ясно на конференция, организирана от Български енергиен и минен форум. Руската страна е отказала доставки на ядрено гориво, каза енергийният експерт Антон Иванов. А лицензирането на ядреното гориво от “Уестингхаус” се бави.

В момента България разполага с руско ядрено гориво, което е достатъчно до 2024 г., за 2025 г. трябва да бъде доставено и заредено ново ядрено гориво, каза за “Труд news” Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум (БЕМФ).

Проблемът не е с доставките, а с това че свежото ядрено гориво на американската компания “Уестингхаус”, с която през декември 2022 г. беше подписан договор за доставка за V блок на АЕЦ “Козлодуй”, още не е лицензирано в България, а сроковете за това вече са критично къси.

Иван Хиновски цитира председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски, според който американската страна подценява този въпрос. “Уестингхаус” е забавил внасянето на документи в АЯР с обяснението, че няма преводачи, които да ги преведат на български. “Американската страна закъснява безотговорно, как така нямало преводачи”, коментира експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев. Забавянето на документацията създава реална опасност от провал при лицензирането на новото ядрено гориво.

“Уестингхаус” имат железен за тях договор. От 2024 г. те трябва да доставят ядрено гориво, а дали е лицензирано за тях няма значение, обясни Георги Касчиев. Затова нямат никакъв стимул да бързат. За доставеното гориво ние трябва да плащаме без значение дали е лицензирано или не. За лицензирането на горивото АЯР трябва да наеме и външни консултанти, а няма бюджет за това, каза още Касчиев. Може да се надяваме въпросът да бъде решен, но може и да не бъде, допълни той.

Пътят по лицензирането на новото гориво трябва да бъде извървян, каза енергийният експерт Антон Иванов. Приемете, че старите мостове са изгорени, ако не помогнем на американската страна да извърви пътя, няма да успеем, допълни той.

Български екип трябва да превежда документите, инженерен екип трябва да се занимава само с новото ядрено гориво, заяви Антон Иванов. V блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с по-старо ядрено гориво от VI блок. Поискахме доставка от Русия, но получихме отказ, ние трябва да решим въпроса, защото е наш проблем, заяви Антон Иванов.

До август 2022 г. беше поддържано становището, че АЕЦ “Козлодуй” не трябва да подписва договор за доставка на гориво, преди то да е лицензирано, каза Георги Касчиев. Беше решено да се проведе търг за доставка на гориво, а при търг може да бъдат правени определени изисквания към кандидатите. Но след правителствена нота се стигна до подписване на директен договор без провеждането на търг, допълни той. По време на служебното правителство, през декември 2022 г. АЕЦ “Козлодуй” подписа договор с “Уестингхаус” за доставка на гориво за V блок и с френската компания “Фраматом” за доставка на свежо ядрено гориво за VI блок на атомната централа. С френската компания такива проблеми със забавянето на документацията няма.

С руската страна имаме рамков договор за доставка на свежо ядрено гориво и за всяка доставка се подписва анекс, обясни Иван Хиновски. V блок използва по-старо ядрено гориво, което те вече не произвеждат. Ние декларирахме, че минаваме на американско гориво, може и да не сме предлагали нов анекс, допълни Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум.