Русия е опитала втори път да отрови Навални, докато е бил в кома

Кремъл е направил втори опит да отрови Алексей Навални, съобщава лондонският в. „Съндей таймс“.

Изданието твърди, че вторият опит бил предприет докато Навални бил в кома. Тогава, както и при първия опит, руснакът избегнал смъртта благодарение на доза противоотрова от атропин.

Навални се почувства зле по време на вътрешен полет от Сибир за Москва, припомня „Съндей таймс“. Изпотен, дезориентиран и изпълнен с чувство за предстояща гибел, той се срива на пътеката между седалките в самолета с думите „Умирам, отровен съм“.

Пилотът извършва извънредно кацане в град Омск, където екипът на линейка инжектира на Навални атропин – антидот за отрови. Това може да е спасило живота му.

Но сега вече е известно, че операцията за убийството му не е била приключила, пише „Съндей таймс“. След неуспеха на първия опит за отравяне, служители от силите за сигурност правят нов опит, с втора доза отрова.

Предполага се, че тя му е била дадена преди да бъде транспортиран за по-нататъшно лечение в Берлин. Това са разкрили пред британското неделно издание източници от разузнаването.

Британският вестник съобщава, че служители от руските сили за сигурност може да са оказали влияние върху лекаря, който се е грижил за Навални в Омск, и затова той по-късно обяви, че най-големият критик на Путин вероятно страда от метаболитно разстройство, а не от отравяне.

Германски служители по сигурността смятат, че предполагаемите убийци са използвали възможността да извършат второ нападение със смъртоносния нернопаралитичен агент.

Идеята е била Навални да е вече мъртъв при пристигането си в Берлин, пише „Съндей таймс“ като цитира свой източник.

И вторият опит обаче се оказва неуспешен и така Навални продължава лечението си в Берлин, а по-късно започва да се възстановява.

Използването на втора доза „Новичок“ безспорно увеличава вероятността за убийство, казва Алистеър Хей – преподавател по токсикология на околната среда в университета в Лийдс, цитиран от „Съндей таймс“.

Но ако вече е бил „атропиниран“, това е противодействало на нервния агент, макар че може да е удължило състоянието на кома. Токсинът се е нуждаел от повече време, за да се разгради в черния дроб, посочва Хей.

Русия отрече всякакво отношение към станалото с Навални, въпреки че както германските разследващи, така и междуправителствената Организация за забрана на химическите оръжия излязоха със съобщения за наличие на „Новичок“, припомня „Съндей таймс“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share