Румяна Бъчварова: Хората трябва да разберат, че има смисъл от по-строгите мерки

Сегашното въвеждане на новите мерки в България трябва да накара хората в крайна сметка да разберат, че от тях има смисъл. За това призова посланикът на България в Израел Румяна Бъчварова по Нова телевизия.

Тя следи всичко, което се случва в България, но не би направила категорични заключения за случващото се в нашата страна. Според нея е много важно да има обективна информация, хората да се чувстват наясно с това, което се случва, за да не се отваря вратата за всички конспиративни теории и фалшиви новини, категорична бе Бъчварова.

Бъчварова отчете, че ситуацията е изключително трудна за целия свят по едно и също време и е много важно отделните държави да се учат от своя опит, да обменят практики и да не повтарят грешките на другите.

Бъчварова разказа в интервюто си как в Израел от над 5000 заразени с коронавирус хора на ден, властите успели да намалят драстично разпространението на заболеваемостта. Успешният втори локдаун в Израел се отличил с анализ и описание на възможното развитие на епидемията с точни показатели и маркери в преминаване на развитие на заразата, била проведена добра информационна кампания сред населението какво щяло да се случи с прилагане на мерките и кога и как можело да се излезе от втория локдаун в израелската страна. Първите обнадеждаващи резултати в Израел дошли след третата седмица, сподели тя.

По думите й обществото било критично към прилагането на мерките и за това политическият и публичен дебат бил доста широк. Хората в Израел имат по-висока дисциплина, която е третирана при тях чрез участието на момичетата и момчетата в армията. Все още има хора, които недоволстват, но като цяло в Израел хората носят маски или ако не носят правилно маската, любезно им се прави забележка, посочи Бъчварова.

Отварянето в Израел започнало първо с фризьорските салони, след това с детските градини и яслите, после с училищата и накрая с малките магазини. В момента тече процес по пилотно отваряне на големите търговски обекти и моловете и се обсъжда отварянето на музеите. Хората в израелската страна осъзнали, че могли да живеят с по-малко ходене по магазините, да спортуват и да направят нещо за себе си, сподели още Румяна Бъчварова.

Previous post 1792 новозаразени срещу 1039 оздравели у нас
Next post Борисов: Престъпни машинации и рухване на банки вече са невъзможни