Румънски милиардер ще прекара 5 години зад решетките за корупция

Един от най-богатите хора в Румъния – милиардерът Йоан Никулае – собственик на холдинга Интерагро и на футболния клуб Астра-Гюргево, беше осъден окончателно днес на 5 години затвор на корупция, съобщава сайтът Зиаре, позовавайки се на съдебни източници.

Решението е на Апелативния съд в Букурещ. На предишна инстанция бизнесменът беше осъден на 3 години и 6 месеца затвор за подстрекаване към данъчни измами, подстрекаване към пране на пари и търговия с влияние.

На 27 януари прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) поискаха от магистратите увеличаване на присъдите по делото.

На 26 април 2016 г. НДБК изпрати на съд Йоан Никулае заедно с други обвиняеми по дело за данъчни измами, пране на пари и търговия с влияние в периода 2008-2009 г.

Според прокурорите Йоан Никулае е организирал схема за пране на пари чрез фиктивни операции, чрез които групата Интерагро, занимаваща се с търговия със земеделски продукти и износ на химически торове, за да избегне данъчно облагане.

По този начин държавата е била ощетена с 11 438 169 леи (еврото се разменя за 4,87 леи), от които 6 886 550 леи от ДДС и 4 551 619 леи от данък върху печалбата.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share