Румен Радев под карантина, бил в контакт със заразения шеф на ВВС

Посещението на президента на България Румен Радев в Естония е прекъснато, защото преди отпътуването си за балтийската република е контактувал със заразен с COVID-19, твърди руската агенция Интерфакс. Според правилата на извънредното положение, това означава, че държавният глава или трябва да влезе в карантина, или да има отрицателен резултат от направен PCR тест.

Президентът е бил контактен с новия шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров, който е заразен с коронавирус, написа „24 часа“. Миналия петък той бе на празника на летците заедно с военния министър Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, където ги посреща ген. Петров. Двамата вече са си направили PCR тестове и чакат резултати.

Радев пристигна в Естония в понеделник, 19 октомври за участие в срещата на Инициатива „Три морета“, обединяваща 12 държави от Балтийско, Черно и Адриатическо море.

Във вторник трябваше да се състои церемонията за началото на неговото официално посещение в Естония, но в понеделник вечер се изясни, че преди да излети за Естония той е бил в контакт със заразен с COVID-19, съобщи днес, 20 октомври пресслужбата на президента на Естония, цитира Интерфакс.

Радев пристигна в Естония, където участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“. Снимки: Прессекретариата на президентството

След информацията за ситуацията с Радев бяха предприети всички мерки за сигурност и по отношение на българската делегация, която бе изолирана в хотела си.

Радев не присъства в понеделник и на вечерята на Инициативата „Три морета“ в Талин.

По-рано пресслужбата на българския президент съобщи друго: „Президентите на България и Естония Румен Радев и Керсти Калюлайд проведоха днес телефонен разговор. Предвид състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, на която са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и на инициативата за регионално партньорство, двамата взеха решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония, поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.“

Previous post Нова „ало“ измама, ужилиха пенсионер с 15 000 лв.
Next post Румен Драганов: Лятото имахме неочаквано успешен туристически сезон