Румен Радев от Благоевград: България ще пребъде

Нека вярата, че България ще пребъде ни дава сили смело да чертаем бъдещето на народа ни и Пиринска Македония, каза в Благоевград президентът Румен Радев.

Тази вечер държавният глава посети Благоевград, където участва в тържествената церемония, посветена на 108 години от освобождението на Горна Джумая и празника на града. На площад „Георги Измирлиев“ държавният глава поздрави почетния караул и произнесе слово.

„За мен е чест да споделя с вас тържествата, с които Благоевград отбелязва една светла за цяла България годишнина. Празнуваме 108 г. от освобождаването на Горна Джумая и Пиринска Македония и тяхното възвръщане към отечеството. В ранните зори на 5 октомври 1912 г. тук проехтяват топовни гърмежи и само часове по-късно части на легендарната 7-ма пехотна рилска дивизия навлизат в Горна Джумая. Зората над свободата най-сетне изгрява над гордата Пиринска Македония.

Балканската война бе венецът на героичните усилия на народа ни за освобождение и обединение. Показателни са думите на редица чуждестранни военни наблюдатели на съвременниците на тогавашните събития, че са виждали много самоотвержени армии на бойното поле, но не и равен на българския патриотизъм, защото офицери, войници, опълченци рамо до рамо сбъдват надеждите на разделените от Майка България.

Мечтата на всички е да заживеят в едно общо свободно отечество. Но цената на победите и независима България имат висока цена – на бойните плета оставят живота си хиляди. Вдовиците и сираците ще заживеят с непоносимата мъка от загубата и гордостта от подвига на близките си. Затова днес, когато отправяме тържествени слова, нека склоним глави с благодарност към храбрите и достойните”, заяви Радев.

“На вас – техните горди наследници, пожелавам здраве, сили и успехи, да пазите духа, паметта и традициите на този красив и борбен край. И нека вярата, че България ще пребъде ни дава сили смело да чертаем бъдещето на народа ни и Пиринска Македония“, каза от трибуната държавният глава, цитира БГНЕС.

След това президентът разговаря и се ръкува с гражданите и гостите на града, които го аплодираха. Румен Радев с интерес наблюдава прегледа на реплики на бойните знамена светини.