Румен Драганов: Лятото имахме неочаквано успешен туристически сезон

Лятото имахме един неочаквано успешен турстически сезон – паркингите бяха пълни, малките семейни хотели и къщите за гости – също. Това заяви директора на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов в ефира на БНТ.

По думите му Българският туристически съюз и ИАОТ са разработили система за чистота и сигурност, която се грижи за живота и здравето на туристите и персонала в хижите и къщите за гости. Това предложение подкрепя идеята за единна система с общи правила за сектора.

По отношение на предстоящия зимен сезон, Драганов коментира, че Банско е отличен курорт, който се готви за силен сезон в условията на криза. „Разбира се, че основно ще разчитаме на българи, но може да се надяваме и на посещения от чужестранни туристи”, поясни експертът.

В ски курорта кипи трескава подготовка за зимния сезон, а хотелиери са категорични, че за ситуацията в града не бива да се съди по тази в областта.

„Ние категорично споделяме становището на Националния борд по туризъм за единни мерки”, категоричен бе кметът на Банско Иван Кадев. Очаква се да се разработи и единна система на ниво министерство на здравеопазването и общини.

Градоначалникът ще пусне заповед до всички туристически и търговски обекти с мерките, които трябва да се спазват на територията на местата за настаняване и магазините.

„Те не са по-различни от разписаното в заповедта на министъра на здравеопазването, но създаваме група, която съвместно с полицейските структури, РЗИ и общината, ще следи строго за спазване на изискванията и ще се налагат санкции”, обобщи той.

Previous post Румен Радев под карантина, бил в контакт със заразения шеф на ВВС
Next post Ужас в Шумен: Две бебета са с коронавирус