Румен Драганов: Карантинните хотели са добра алтернатива

Румен Драганов: Карантинните хотели са добра алтернатива

Карантинните хотели са добра алтернатива при повече заразени и паника сред населението. Това коментира директора на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов в ефира на БНР. В момента местата за настаняване също имат стаи за за изолация, а мерките за сигурност са на много високо ниво.

По думите му в други страни се наблюдава тенденцията карантинните хотели да се използват и за медицински персонал, който е командирован в друго населено място за работа в COVID отделенията.

„Възможно е работещите в тях да не желаят да се връщат обратно вкъщи, за да не разпространят заразата. Имаме и много хора, които се самокарантинират, защото са били контактни – за да не стоят вкъщи, те могат да бъдат настанени в такива хотели“, поясни той.

Според него всеобщата паника на гражданите създава натиск върху лечебните заведения. Въпреки това обаче местата за настаняване няма да се превръщат в полеви болници, тъй като там няма да има медицински персонал, който да се грижи за карантинираните. „Цената в един хотел е значително по-ниска от цената в болнично заведение“, категоричен бе той.

Припомняме, че хотелиерският бизнес декларира готовност да предостави над 3 хиляди легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от Covid-19. Разговорът по темата между представители на туристическия бранш и здравното министерство предстои в понеделник.