Ружа Смилова: Това, с което Гешев би влязъл в политиката, е изключително лош товар

Това, с което Гешев би влязъл в политиката, е изключително лош товар. Тази заявка няма да бъде приета сериозно от гражданите, каза пред БНР политологът Ружа Смилова.

„Видяхме колко гъвкави са и ГЕРБ, и ДПС. Така че дали той ще бъде техен опонент или евентуален бъдещ партньор – ще видим, виждали сме го в миналото многократно, тази траектория е добре проиграна“, коментира политологът в „Преди всички“. Освен това политическото поле, в което се опитва да влезе Гешев, е пренаселено и то от доста време, допълни анализаторът.

„Изглежда, че има някакво разбирателство между ГЕРБ, ДПС от една страна и президента Радев, че статуквото в съдебната система такова, каквото в момента то е, с този ВСС, който бързо се освободи от вече неудобния Гешев и прие един по-удобен за момента изпълняващ длъжността главен прокурор, ги устройва и не са готови на по-резки движения в посока промяна на модела на управление като цяло, но и по отношение на съдебната система“, смята Ружа Смилова.

Тя отбеляза, че има гласовити представители на демократичната общност, които изразяват остро несъгласие с посоката, по която се движи ДБ като част от коалицията ПП-ДБ, а именно че са склонни да провеждат разговори с подкрепили кабинета, макар и неучастващи пряко в него, представители например на ДПС, но и на ГЕРБ.

„Е ли това легитимиране на тези политически играчи – може и така да бъде тълкувано. Но в политиката без водене на разговори не може да бъде постигнато нищо. Ако някой иска да направи нещо и да изпълни заявката за промяна, особено в случая, когато това изисква конституционно мнозинство, необходимо е провеждането на разговори. Това не значи съгласие или приемане на позицията на опонента“.