Росица Кирова за боя в НС: Преумората си казва думата, случва се

„Затворени сме в една зала 7-8-12 часа. Случва се”. Това коментира относно вчерашния бой в парламента зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова. „Преумората си казва думата“, допълни тя пред NOVA NEWS.

„Текстовете в Конституцията са отражение на обществените очаквания в последните 10 г. Ако проектът не е съвършен, съмнявам се, че има съвършено законодателство, то след толкова обсъждания колегите от Комисията са оформили вариант, върху който ще се работи на второ четене. Всички промени, до които се е стигнало и които ще бъдат направени, ще бъдат направени между първо и второ четене. Има постигнато съгласие да не се променя националния празник и той да остане 3 март”, каза депутатът.

С промените в Основния закон главният прокурор няма да може да взема решения за съдийската част, както е в момента, поясни Кирова. „По отношение на двойното гражданство дебатите продължават”, каза тя и допълни, че дебатите са провокирали уеднаквяване на мнение по темата.

Тя очаква депутатите да се обединят по темата за разширен кръг от лица сред които президентът да избира служебен премиер. С днешните промени, приети на първо четене, изборът е само между трима – председателят на парламента, на БНБ и на Конституционния съд.

„И в най-доброто семейство има спорове”, каза Кирова по повод разногласията за бюджета. Тя самата би направила предложение за ремонт и рехабилитация на републиканска пътна мрежа в Северозападна България. „Все още балансът между Северна и Южна България не може да бъде установен. Много повече се проектира и строи в Южна България. Ще имам и предложения за община Видин, от общината са пропуснали да поискат средства за поддържане на минералните извори в общината. Ще направя така че да бъде заделено финансиране на кулата Баба Вида”, каза Кирова.

Тя ще има и предложение и по Закона за защита при домашно насилие. „Трябва да се погрижим за хората, които са жертви на домашно насилие да намерят реализация”, заяви председателят на Народното събрание. „В държавните центрове сме много назад. Хората добиха смелост да говорят. Живеем в общество, доминирано от мъжете, от 28 града само една дама е кмет”, заяви тя.