Росен Йорданов: Кирил Петков вече е по-обран, но като след изтрезняване

След заседанието на ВСС остана горчив привкус у всички, нямаше хора по улиците, които да пируват. Гешев беше на практика публично екзекутиран. Основанието, с което беше отстранен, не беше достатъчно убедително. По тази логика много хора е трябвало да бъдат отстранени, казвали са много по-сериозни неща. Остана впечатлението, че обективността на ВСС се родее с тази на Народния съд, не видях мотивирани решения. Това каза за „Офанзива“ криминалният психолог Росен Йорданов.

Той описа поведението на Сарафов като превъзбуда след публична екзекуция в Средновековна Англия. „Това предизвиква леко истерично превъзбуждане. Мнозинството от ВСС бяха некомпетентни да вземат решение, а демонстрираха и липса на човещина. Едва ли биха били толкова бездушни и цинични на моменти, ако на тях им се случи това, което сполетя Гешев. Това е остра критична ситуация, която предизвиква остри стресови реакции.

Опитът за покушение е застрашил здравето и живота му, няма как да не му повлияе. Не е хубаво да не демонстрираме елементарна емпатия, такива ситуации предизвикват посттравматични състояния“, заяви той.

Според него Борисов е еволюирал в образа на мъдрец, който внася спокойствие, но това е стратегия. „Кирил Петков също е по-обран, но като след изтрезняване. При Пеевски виждам самочувствие, с жеста на ДПС за подкрепа на правителството беше много ясно, че заявяват, че партията ще подкрепи Конституционни промени, но и намигване, че няма да се правят компромиси, а ще имат условия. Денков и Габриел приличат на мениджъри, но не и на лидери“, подчерта психологът.