Родните СПА курорти вдигнаха цените за Нова година, зимните ги намалиха

Голяма част от българските СПА курорти вдигнаха цените с 10% за Нова година. Най-скъпите оферти са за Велинград, Сандански, Хисаря, село Баня до Банско и село Белчин – Самоковско. За сметка на това в зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово има намаление с около 20%, съобщи Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Бъдеще за туризма“.

Противно на твърденията, че ковид пандемията се е отразила най-зле на туристическия бранш, СПА курортите през лятото бяха пълни с български туристи и отчетоха невиждана заетост почти до 100%. Очакванията са да привлекат голям интерес и за посрещане на Нова година. Хотелите в тях са повишили цените средно с около 10% и достигат 3000 лв. за три нощувки в двойна стая, полупансион и празнична вечеря, сочат разчетите на браншовиците. Зимните курорти пък са смъкнали цените с около 20% заради очакваната липса на чужди туристи за празниците.

В Боровец, Банско и Пампорово цените за първи път ще са по-нормални

В момента има оферти по 380-400 лв. на човек за 3 нощувки, полупансион и празнична вечеря, пресмята Елена Иванова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и собственик на два хотела на Боровец.

„Търсенето определя предлагането. Велинград и Сандански са много предпочитани за Нова година. Цените на допълнителните услуги покрай празниците също са много високи. Хотелите наемат изпълнители, DJ, правят програма и плащат допълнителни надници на персонала“, коментира Константин Занков, експерт от Института за анализи и оценки в туризма.

Първенство по скъпотия води частна вила за 16 души във Велинград,

която се отдава под наем за Нова година при цена от 4499 лв. на ден при минимум 3 нощувки с храна и празнична вечеря.

На второ място по високи цени за Нова година е четиризвезден хотел в Белчин баня, показва справка сред туроператорите. Двойната стандартна стая е 1767 лв. за 3 нощувки със закуски, вечери, ползване на басейни и СПА център. За празничната вечеря се доплаща 200 лв. на човек. Така пакетът излиза 2167 лв. за двама души.

За сравнение – в турските курорти цените за Нова година започват от 288 евро и достигат до 900 евро на човек за 4 нощувки с all inclusive.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share