Родината на Афродита – близо до Памуккале в Турция

Родината на Афродита – близо до Памуккале в Турция

Афродизиас е известен като мястото, където се намира най-красивият храм на богинята Афродита. Руините на античния град се намират на около 230 километра югозападно от Измир и само на няколко десетки километри от известния Памуккале в Турция. Афродизиас означва „Родината на Афродита“.

Храмът на Афродита със своите 14 колони впечатлява посетителите. Построен през първи век преди новата ера, като той е един от най-добре запазените храмове от античната епоха.

След като християнската религия е била обявена за официалната религия на Римската империя, градът е получил името Ставрополис – град на кръста. Същественото е, че култът към Афродита тук се е слял с култа към анадолската богиня Кибела и Афродита е била приемана и като символ на плодородието. В източната част на храма се намира церемониалната порта назована Тетраплион, тоест Четирите врати.

В северния край на града се намира най-добре запазеният стадион от античната епоха. По време на фестивалите в чест на Афродита и по време на други празненства тук са се организирали различни спортни състезания. В източната му част по-късно е била пристроена арена за гладиаторски борби.

Следите от първото населено място тук датират още от праисторическите епохи, от 5000 година преди новата ера. През 6. век преди новата ера тук се е намирало малко селище. Именно през този период е бил построен и първият храм на Афродита.

През трети век от новата ера Афродизиас става столица на римската провинция Кария а в средата на четвърти век градът е обграден с мощни стени. През 6. век обаче започва упадък на града. Храмът на Афродита е превърнат в базилика, а самият град се превърна в малко населено място. През 12. век това населено място е напълно изоставено от жителите му по неизвестни причини.

Статуите, открити в района, са изложени в музея. В музея, уреден тук, можете да видите още много древни експонати.