Ричард Алибегов иска помощи за кръчмите и след отварянето

Държавата трябва да продължи с помощи за бранша и след отварянето на заведенията, заяви за Радио „Фокус“ шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„В момента нищо не се движи на никъде, така че възстановяването ще е много бавно и ще трябва задължително помощта от държавата да продължи и след отварянето на бизнеса, не само на нашия“, категоричен бе той.

Според Ричард Алибегов дори и заведенията в зимните курорти да отворят, това няма да е рентабилно за тях. Възстановяването на бранша не само в България, а в целия ЕС, се очаква през лятото на 2022 г., каза още той, като отбеляза, че това ще зависи и от темпа на ваксинация. Алибегов обясни, че ресторантите, които работят само чрез доставка на храна са на загуба.

„Доставките са между 5 и 7% от оборота. В някакъв много добър случай са 10% от оборота на търговския обект“, уточни той.

Помощта от НАП, която е договорена с Министерство на икономиката и Министерство на финансите, е добра, но идва бавно. Това забавяне създава проблеми на формите, допълни Алибегов.

Previous post КАТ се филмираха, пускат шофьори „под прикритие“
Next post Рекорд: 73% от българите псуват парламента, кабинетът – с 69% неодобрение