Решено: Националната детска болница ще се строи в „Овча купел“

Решено: Националната детска болница ще се строи в „Овча купел“

Окончателно е избран терен за изграждане на Национална детска болница, който отговаря на почти всички критерии, които са били поставени за модерна европейска детска болница. Това обяви здравният министър Асен Меджидиев на брифинг в Министерски съвет заедно с регионалния министър Иван Шишков, съобщи Нова телевизия.

Теренът е около 40 декара в район „Овча купел“, квартал „Горна Баня“. Намира се до ортопедичната болница. “Теренът е изключително подходящ заради климата на конкретното място и заради своята локация. Той позволява да бъде построен и хотел за родители, рехабилитационен център и всичко друго, според потребностите, които са заложени”, поясни здравният министър.

“Този терен първо беше отреден за болничен комплекс. Проблемът в него беше, че имаше един частен имот”, допълни регионалният министър Иван Шишков. След разговори със собствениците на частния имот теренът предстои да бъде прехвърлен на държавата.

В следващите месеци, през които предстои проектиране, екип на МЗ заедно с инвеститора ще посетят няколко детски болници в Европа. “Искаме детската болница да бъде на изключително високо ниво”, заяви д-р Меджидиев.

“Когато се прави върху нов терен – няма компромиси. Ще се изгради чисто нова сграда. В нея ще има всичко необходимо”, категоричен бе и Шишков.