Решено е! От 1 ноември: Кръчмите в София ще работят до 23,30 часа

Решено е! От 1 ноември: Кръчмите в София ще работят до 23,30 часа

От 1 ноември заведенията за хранене и питейните в София ще работят до 23,30 часа. Това реши Столичният щаб за борба с коронаворируса, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

„Предложението за ограничаване на работното време на всички заведения идва от браншовите организации. Проверките на полицията и столичната здравна инспекция миналата нощ установиха работещи нощни заведения и опити да се заобикалят въведените ограничения“, пише Фандъкова.

Тя уточнява, че проверките продължават и през следващите дни. „Целта е с допълнителен контрол и дисциплина браншът да продължи да работи, а затворени остават само местата, на които дистанцията е невъзможна“, пише Фандъкова.

Кметът отбелязва, че за вчера в София са регистрирани 1048 нови случая на заразени с COVID-19. „Тревожен е фактът, че нараства броя на хоспитализираните – от 449 на 28 октомври на 532-а на 30 октомври. Увеличават се и пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. Затова, отново призовавам всички, да спазваме мерките“, казва Фандъкова.

„Да носим маска на закрити обществени пространства, в това число в градския транспорт и в магазините, в които пазарувате. Да спазваме дистанция от поне 1,5 м винаги, когато е възможно, включително и навън. Да мием ръцете си с вода и сапун. Правилата не са трудни, но намаляват в пъти вероятността от заразяване“, апелира кметът.

Тя обявява, че само заедно можем да намалим темпа на заразяване и така да се даде възможност лекарите ни да лекуват болните ефективно.

Проверките на екипите на общината, полицията и здравната инспекция продължават. За последните 7 дни са съставили 260 предупредителни протокола, 75 акта за нарушения на Закона за здравето и са проверени 820 граждани, с наложена карантина.