Ресторантите се изпразниха и без вечерен час

Ресторантите се изпразниха и без вечерен час

Ресторанти и кафенета в столицата са полупразни и без вечерния час, който беше обявен на 1 ноември и трябва да продължи до утре. Подобно е положението в цялата страна. Тъй като решенията за крайния час, в който заведенията трябва да затворят, се вземат от местните щабове срещу COVID-19, той е различен – в Добрич примерно е 23 часа, а във Варна ресторантите имат право да работят до полунощ.

По отношение на частните партита пък има разнобой в институциите. На места от РЗИ смятат, че не са оторизирани да следят дали след вечерния час се организират празненства, както е във Велико Търново, на други – в Кюстендил са отменени разрешителните за удължено работно време за заведенията и това стриктно се следи.

Въпреки принципното решение на Националния противоепидемичен щаб мерките да се вземат на локално ниво, най-вероятно ще се въведе вечерен час за работата на заведенията на територията на цялата страна. Към момента се ориентираме към час 23.00-23.30 часа, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Нощните заведения пък ще преустановят дейността си поне за още 2 седмици.

Мярката от столичния кмет Йорданка Фандъкова беше щадяща за заведенията за хранене и кафенетата, които не са пуснали кепенци. Оказва се обаче, че София е с най-голям спад на посещаемост на публични места и най-голям процент на хора, които си остават вкъщи. Общо с една трета е намаляло посещението на ресторанти и търговски обекти, сочи международно проучване на Google, направено на база позиционирането на телефоните. С 12 на сто се е увеличил делът на хората, които си стоят вкъщи, не посещават заведения и са ограничили социалните си контакти, сочи още изследването на Google, като данните са сравнени с тези през януари тази година.

Подобно е положението и в страната. До 12 ноември включително в Кюстендил се отменят разрешителните за удължено работно време за заведенията. Мярката се прилага със заповед на кмета на община Кюстендил Петър Паунов. Заповедта се отнася за всички заведения за хранене и развлечение, игрални домове, компютърни зали на територията на общината. До изтичането на срока работното време на всички е от 7 до полунощ.

„Имаме анонс от здравния министър, че вероятно работното време на заведенията ще стане до 23.30 часа от четвъртък. Дали ще стане това обаче не мога да кажа. Ние няма да налагаме вечерен час, тъй като заразяването става основно през деня, а не като се разхождаме вечер“, коментира кметът Паунов.

Високият ръст на заболели през последната седмица в Кюстендил доведе и до изключителен спад в оборота на заведенията. „През деня не влизат повече от 4-5 човека. Ние не можем да изкараме заплати за персонала, да си платим сметките“, коментират от заведения на алеята в областния град.

Според някои от работещите по заведенията е по-добре да ги затворят и да бъдат пуснати в отпуск, като се разчита на мярката 60/40 или на други мерки, въведени от правителството.

Всички заведения във Варна, без тези за бързо хранене, работят с вечерен час до полунощ. Това решение бе взето по време на заседание на Областния кризисен щаб в морската столица в края на октомври и е със срок до 13 ноември. При промяна на епидемичната обстановка мерките ще бъдат своевременно сменени, съобщиха от областна администрация. Решението е на база на предложение на Сдружението на собственици на заведения във Варна, входирано до областния управител Стоян Пасев. Присъстващите на сватби и кръщенета са ограничени до 10 души, но при спазване на дистанция от 1,5 метра.

В заведенията за обществено хранене е създадена организация за осигуряване на дистанция от 1,5 метра между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси и недопускане на повече от 6 души на маса. Това ограничение важи и за частните партита. За изпълнението на противоепидемичните мерки в града следят служителите на здравната инспекция в града. От бранша поискаха държавата да плати заплатите на служителите от затворените заведения, а на по-късен етап ще търсят и компенсация за бизнеса, който вече е на ръба, коментира Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна. Спадът в оборота достига вече 70%.

Към настоящия момент в нито една от общините на Великотърновска област няма въведен вечерен час за заведенията и не се обмисля на този етап въвеждането на такъв. От РЗИ отговориха, че не е в тяхната компетенция да извършват проверки за частни партита. Ако все пак бъдела въведена подобна мярка, проверките трябвало да се извършват от служители на полицията.

В 22 часа хлопват кепенци ресторантите в Шуменско, съобщиха за „Монитор“ ресторантьори. „Вечерният час“ е наложен със заповед на кметовете по места, но и без него от средата на октомври заведенията в Шумен и околностите са полупразни. 90 процента отлив на клиенти отбелязва един от най-популярните ресторанти в Шуменско – преславският „Панорама“. „Тъй като имаме условия да предложим безопасна среда за клиентите, а постоянните ни посетители го знаят, в събота и неделя имаме гости, но в останалите дни е празно“, обяснява собственичката на „Панорама“ Цветанка Кюркчиева. Спрели са почти напълно и масовите посещения за семейни поводи и тържества. Предлагаме пакетирани прибори, оливерниците се сменят и дезинфекцират след всеки клиент, както и масите, но хората се страхуват и с основание, обяснява Кюркчиева. В Шумен собственици на заведения също разчитат предимно на обедната кухня, а вечерите в ресторантите са тихи или самотно похапват командировани в града.

Посещенията в заведения за хранене и развлечения в Добрич са забранени след 23:00 ч. Забраната се отнася и за всякакви частни партита. Със заповед на директора на РЗИ се забранява провеждането на организираните обществени мероприятия на закрито за срок до 30.11.20 г. Въвежда се ограничаване на лицата, участващи в групови празненства до 30 души при строго спазване на противоепидемичните мерки до 30.11.20 г. От РЗИ са категорични, че нямат правомощията да разрешават провеждането на каквито и да са „частни партита“, пак не тази институция указва т.нар. вечерен час, има заповед на министъра или на областния щаб, която те просто проверяват дали се спазва

Междувременно в петък стана ясно, че на фона на изключителното разпространение на COVID-19 в областта, удължават работата на заведенията в Благоевград с два часа. Това се случи след заседание на Общинския кризисен щаб. С решение на същата институция от 28 октомври работното време бе ограничено до 21 часа.

Ясни и категорични протоколи, в които да са описани мерките за спазване, поискаха от ресторантьорския бранш. „За да не тълкуваме разпоредби, да се опише кога и при какви ситуации могат или не могат да бъдат ползвани помещенията. Щеше да е детайлно ясно от колко до колко е работното време – министърът на здравеопазването да се произнася извън това работно време да не могат или да могат да бъдат организирани частни партита, мероприятия и пр. Тоест той трябва да заложи в заповедта и протоколите си какво да правим, иначе останалото е тълкуване“, каза Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).