Ресторантите в Сандански разчитат на доставки по домовете, съкращават 40% от персонала си

Голяма част от ресторантите в Сандански не са затворили напълно, а продължават да работят като разчитат на доставки по домовете. Собствениците отчитат в пъти по-ниски приходи. Това е и причината да се принудят да съкратят около 40% от персонала си, както и да намалят разходите си до минимум, съобщи БНТ.

Николай Иванов е собственик на семейно заведение в Сандански. Разчита основно на поръчки от обедно меню, които доставя до домове и офиси. Казва обаче, че това не е достатъчно, за да реализира печалба от дейността на ресторанта си. „Трудно ни е, 3 седмици – ОК. Въпреки че сега са Новогодишни празници, ние изпускаме всички групови събирания. Нашето семейство работи без пари. Няма как само с едно обедно меню всички да получаваме нормални заплати, защото ресторантът има и ток, вода, наем, има осигуровки, от които разходи ние не можем да избягаме“, казва Иванов.

Въпреки че не е затворил напълно ресторанта си, мъжът е принуден да се раздели с част от персонала си. „Това е неминуемо, защото аз на тези хора не мога да им подсигуря и 20 лв. надница. Аз не мога да накарам един човек да работи 8 часа и накрая да не мога да му дам поне 20 лв. Това е кощунство“, категоричен е ресторантьорът.

„На края на годината, ако сметките са 0 на 0 – това ще е най-позитивното от цялата ситуация. Не мисля, че ще се справим както предходни години, но мисля, че 0 на 0 ще е един добър резултат, ако изобщо успеем да достигнем до там“, споделя Асен Иванов, който също е собственик на заведение.

Ресторантьорите се надяват ограничителните мерки да продължат да действат в разумен срок и заведенията да отворят врати на 21 декември.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share