Рекордьори бачкат 10 години след пенсия, трупат стаж като охрана, продавачи и бавачки

Между 7000 -10 000 възрастни работят над 10 години след пенсия. Това съобщиха експерти по трудова заетост. От данните на НОИ за служебното преизчисляване на парите за старост става ясно, че близо 4000 българи са получили увеличение за над 10 години трудов стаж. Тук обаче не влизат хората, които работят също толкова време след пенсия, но възнагражденията им са били вече преизчислявани преди влизането в сила на Закона за извънредното положение.

Заслужен отдих

Въпреки че са придобили право на заслужен отдих, хиляди продължават да се трудят, а всяка година пенсията им се вдига заради стажа, който трупат. По наблюдения на експерти по заетост пенсионери се наемат често като охранители, продавачи, хигиенисти на различни обекти. Има и доста счетоводители, помощник възпитатели, детегледачи. Според действащите условия, за да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в най-масовата трета категория труд тази година жените трябва да са навършили 61 г. и 6 м. и да са натрупали 35 г. 10 м. трудов стаж.

За мъжете се изисква възраст 64 г. и 3 м. и стаж 38 г. 10м. Това означава, че някои представители на силния пол у нас могат да се трудят и до 75 години. Много от работещите са се пенсионирали по-рано – с първа или втора категория труд, и нямат още 70 г.

67-годишният Калин Добрев е пенсионер втора категория. В началото е бачкал в депото на БДЖ като тенекенджия. „Работата с вредни за здравето вещества, ми даде възможност да се пенсионирам по-рано“, разказа г-н Добрев. До пенсия работи като шлосер-монтьор. След като излиза в заслужен отдих става технически ръководител по чистотата.

Сега е гардеробиер на половин работен ден. Плащат му 500 лв. Заедно с пенсията месечният му доход е около хилядарка. „Всяка година увеличението на пенсията ми след преизчисление е между 10-12 лева“, каза още възрастният човек. В условията на пандемия бяха преизчислени служебно близо 260 000 пенсии, а според анализатори на трудовия пазар работещите пенсионери са около половин милион.

По райони

Данните от последния брой на информационния бюлетин на НОИ показват, че служебно са преизчислени най-голям брой пенсии в София-град. Те са над 18 на сто от общия брой за страната. Ескпертите обясняват това с факта, че именно тук се обработват пенсионните досиета на най-голям брой пенсионери, съответно – най-много работещи пенсионери живеят в столицата.

Голям брой служебно преизчислени пенсии, са в териториалните поделения в другите големи градове в страната, където пенсионерите активно участват в пазара на труда, а именно Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. Най-малко работещи пенсионери има в Търговище, Видин и Кърджали.

Възрастните, чиито стаж, необходим за преизчисляването е между 1 година и 5 години са 76 823. Не е малък и броят на пенсионерите, на които е зачетен допълнително положен осигурителен стаж след пенсионирането с продължителност над 10 години – 3 907 лица, отчитат от НОИ. Между 5 лв. и 10 лв. Увеличение са получили 54 245 възрастни хора. Малко над 26 000 са взели от 10 до 15 лв. , а по-високи суми над пенсията са получили 35 975 работещи възрастни.

Второто възнаграждение накуп, ако не стига за пожизнено

Еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида за втора пенсия ще се изплаща, ако парите не стигат за пожизнена. Това съобщиха от социалното министерство в отговор на въпрос на „Телеграф“. Сумата ще се дава накуп, когато размерът на средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО.

От ведомството на Деница Сачева коемнираха, че работата по проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване е финализирана и по текстовете е постигнат консенсус на експертно ниво. Пожизнената пенсия за старост от УПФ се изплаща, когато размерът на средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице позволява отпускането на пожизнена пенсия за старост в месечен размер не по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, който от 1 юли 2020 е 250 лв. Ще има възможност и за разсрочено изплащане на средствата по индивидуалната партида.

КНСБ иска: 20 % по-високи заплати за хората на първа линия

20 % по-високи заплати за хората на първа личия ще поиска КНСБ. Актуализацията да бъде в тези бюджетни системи, в които служителите не са получили увеличение през последните месеци за работата си на „първа линия“ в условията на коронавирусна пандемия, обясни в Пловдив президентът на синдиката Пламен Димитров.

Той подчерта, че по общини работещите в подобни структури остават с много по-ниски доходи и това трябва да се коригира.