Рейтингът на Джо Байдън се срина до рекордно ниско равнище

Публичният рейтинг на президента на САЩ Джо Байдън се срива този месец до рекордно ниско равнище за последните почти две години, показва проучване на Ройтерс/Ипсос, предаде БТА.

Според приключилото в понеделник четиридневно социологическо изследване едва 36% от американците одобряват работата му като президент, при 38% през април. Така рейтингът му отново се връща на най-ниските стойности за цялото време откакто е президент, които бяха измерени за последно през юли 2022 г.

И макар отчетеният този месец спад да е в границите на статистическата грешка от 3%, в крайна сметка тези лоши показатели са в състояние да навредят сериозно на шансовете на демократа за преизбиране в навечерието на президентските избори на 5 ноември, на които той ще се изправи срещу републиканеца Доналд Тръмп, отбелзязва Ройтерс.

Последните проучвания за нагласите на избирателите сочат, че Байдън и Тръмп са в оспорвана надпревара за спечелване на симпатиите на гласоподавателите. Но според много изследвания при републиканеца се отчита лека преднина тъкмо в онези щати, за които се смята, че най-вероятно ще се окажат решаващи за изхода от съревнованието за Белия дом.

Данните от проучването на Ройтерс/Ипсос очертават няколко слаби, но и силни места на Байдън. Според участниците в изследването най-важният въпрос за тях е икономиката, която е посочена като проблем номер едно пред САЩ от 23% от запитаните. На второ място с около 21% идва политическият екстремизъм, а на трето място с 13% – имиграцията.

Около 40% са на мнение, че Тръмп, който беше президент от 2017 до 2021 г., е водил по-добра икономическа политика, докато при Байдън този дял е 30%; останалите не могат да преценят.

Тръмп има значителна преднина и по въпроса за имиграцията, където 42% симпатизират на неговия подход, а 25% на този на Байдън.

Демократът има скромна преднина по темата за политическия екстремизъм, където среща одобрението на 34% от запитаните при 30%, които смятат, че Тръмп се справя по-добре в тази област.

Участниците в анкетата са на мнение и че републиканецът е показал по-умел подход по отношение на международните конфликти и тероризма (36%). Политиката на Байдън се ползва с одобрението на 29% по този показател.

Сегашното състояние на американската икономика е един от факторите, които дават поводи за надежда на демократа, че ще бъде преизбран.

Избирателите бяха засегнати от няколкогодишно стремително покачване на цените на потребителските стоки, но в последните месеци инфлацията значително се понижи, а безработицата от повече от две години е под 4%. Проблем за избирателите се явява и възрастта на Байдън, който е на 81 години.

Друго проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано по-рано този месец, показа, че президентът понася щети от неодобрението сред много от привържениците на демократите към отговора му на войната на Израел срещу бойците на „Хамас“. Най-новото проучване на Ройтерс/Ипсос не изследва този въпрос, който е особено поляризиращ за демократите.

От друга страна, 77-годишният Тръмп е обвиняем по четири дела, включително за купуване на мълчание, като това дело се очаква да приключи другата седмица. Републиканецът предстои да застане на подсъдимата скамейка и в още два съдебни процеса, които са свързани с опитите му да обърне резултатите от президентските избори през 2020 г., които загуби от Байдън.

Тогава той невярно заяви, че поражението му се дължи на измама. Той включи това твърдение в емоционална реч малко преди стотици негови привърженици да щурмуват американския Капитолий на 6 януари 2021 г. Петима души загинаха, отбелязва Ройтерс.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share