Ревизоро сви байраците пред Борисов: Водна криза няма да има, предприемат се мерки

Ревизоро сви байраците пред Борисов: Водна криза няма да има, предприемат се мерки

Водна криза няма да има, заяви пред премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров, съобщиха от МС.

Димитров докладвал на Борисов ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, за да няма проблеми, ако сушата продължава. „Целта е догодина земеделските производители да получат вода в равен обем, както тази година, когато дадохме вода на всички, а е трета сушава година“, обясни министърът на околната среда и водите.

„100 млн. евро имаме по Плана за възстановяване за напоителните системи“, изтъкна премиерът Борисов, като напомни, че средства и план за действие има. По думите му сега са най-подходящите месеци да се реабилитира тази част от системата, която ще позволи да се задържи водния обем от предстоящите зимни месеци.

Премиерът посочи, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда.

В рамките на срещата Димитров заяви пред премиера Борисов желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията.

Премиерът заявил, че чака министър Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си.

По-рано Ревизоро предупреди за водна криза в земеделието и в Бургас, а пък министър Аврамова отвърна на критиките му, като заяви, че екоминистърът хвърля хаотични разсъждения.