Ревизоро осветли скрита война в правителството: Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент

Министрите на премиера Бойко Борисов отдавна водят тиха война. Картечните откоси обаче днес лъснаха и пред медиите, благодарение на изненадващата поява на еко министъра Емил Димитров-Ревизоро в Народното събрание.

Депутатите от ГЕРБ са били в шок, когато чули словоизлиянията на Ревизоро по повод водната криза в Бургас.

„Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка. Така и не реши. От месец май три пъти ходим на язовира за първа копка, за първа схема – нищо. България се управлява от пиарите. МЗХГ и МРРБ воюват помежду си. Кметът на Бургас заема особено място на зрител в цялата ситуация”, избълва от парламентарната трибуна Емил Димитров. След появата му групата на ДПС поиска от Борисов или да го отстрани от поста, или да подаде оставката на целия кабинет. Това обаче не смути министъра на околната среда и водите и той на своя ред поиска оставка – тази на заместничката му Атанаска Николова.

Един от най-изненаданите от атаката беше бургаският кмет и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов. „Шокиран съм от обвинението, че бездействам. „Водоснабдяване и канализация“ в Бургас има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите „Порой“ и „Ахелой“, бе неговата реакция.

Малко по-късно ни в клин, ни в ръкав здравният министър Костадин Ангелов, който няма нищо общо с водния ресор, отсече, че опасност от водна криза в Бургас няма. Той каза това, когато взе думата в рамките на парламентарния контрол.

„Преди да отговора на въпроса: току-що разговарях с кмета на град Бургас. Няма никаква опасност от водна криза в град Бургас. Не знам кой говори, защо говори“, лаконичен беше Ангелов.

Няма яснота какво точно дели Ревизоро с шефовете на другите министерства и даже с най-приближените до Бойко Борисов пиари, но по всичко личи, че високото напрежение между отделните ведомства тече отдавна. Ясно е и друго – че единственият човек, който разпределя водните ресурси, с чийто подпис става това и който следи за баланса на водите в България, е министърът на околната среда и водите.

„Няма как министърът на здравеопазването да е хидроинженер, нито кметът на Бургас да знае. А от Петя Аврамова разбрахме, Бургаското ВиК дружество вече е част от холдинга, което е още по-странно“, споделя пред Lupa.bg народен представител от мнозинството. След като днес си изпусна нервите, Емил Димитров обаче ще трябва да даде отговор какво цели с този ход буквално в края на правителствения мандат.

Борисов ги строи, за да се разберат пред него

По-късно следобед Бойко Борисов проведе разширено съвещание с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и с министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Пред премиера тримата докладваха състоянието на напоителните системи в страната и мерките, които се налагат за осигуряване на вода за питейно-битовите нужди в страната, както и за земеделските производители и животновъдите, съобщиха от Министерски съвет.

„Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, с който можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. До старта на проекта премиерът възложи на отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, а в същото време да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите.

Министър-председателят Борисов изиска осъществяването на пълна координация, както и да се обърне специално внимание на сондажите в населените места и върху освобождаването на вода от язовирите и за земеделците. „Защото от едните сондажи ползваме за битови нужди, а от другите – за земеделците и животновъдите“, каза още премиерът Борисов.

Министър Аврамова информира премиера Борисов, че подробният устройствен план за довеждащия водопровод на Перник е изготвен, обявен е в „Държавен вестник“ и след 19 декември ще бъде внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В рамките на съвещанието бе обсъдено засилването на координацията между различните институции относно подаването на ежедневна актуална информация за водния сектор. Дискутирани бяха и най-належащите мерки, които трябва да се предприемат по отношение на язовирите.

„Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите“, обърна се премиерът Борисов към министрите.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share