Реваксинацията започва, ген. Мутафчийски получи втората си доза

Вторият етап от ваксинирането на личния състав на Военномедицинска академия (ВМА) започна днес. Втора доза от ваксината на Pfizer и BioNTech бе поставена на началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и всички медици, които бяха ваксинирани срещу COVID-19 в края на декември.

Ген. Мутафчийски обясни, че втората доза е поставена на 22 ден след първия, тъй като изискванията на производителя са поне 21 дни. Общи 717 души са ваксинирани досега във ВМА. От тях 491 са в централа в София, останалите в провинциалните структури. Санаториумите все още не са започнали да се ваксинират.

„Не се имали странични реакции. Има само лека алергична реакция”, заяви началникът на ВМА и допълни, че колегите му, които са си направили тестове, са установили, че вече имат изградени неутрализиращи антитела.

Той обясни, че залата, в която бяха поставени дозите, ще работи непрекъснато, докато траят ваксинациите.

„Имаме готовност да разкрием още две такива зали, които да бъдат в услуга на здравната система при масовата система. Ангажирани сме с ваксинирането на част от личните лекари”, заяви ген. Мутафчийски. Първо за бъдат ваксинирани джипитата, които са наели кабинети във ВМА, а след това и в други лечебни заведения.

ВМА има договор с директори на училища и детски градини, които са изпратили списъци с жалещи да бъдат ваксинирани.

„Ваксинационния център ще работи до 10 часа, за да могат хората спокойно да отидат на работа“, обясни ген. Мутафчийски. По думите му процесът на ваксиниране започва да става все по-масов, затова и са предложили на щаба да се направят и други подобни мобилни ваксинационни центрове. Ген. Мутафчийски допълни още, че на всеки 200 дози в ЕС ние получаваме 3.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share