Разходка в Музея на религиите чисти уроки

Кръстопът на божествени сили и тайнства – така може да се опише уникалният Музей на религиите „Ески джамия“ в самото сърце на осемхилядолетната Стара Загора. Който е вдишал атмосферата на този единствен по рода си в България комплекс, няма как да не се върне, да не пожелае отново да се почувства сякаш закрилян от витаеща тук тайнствена енергия на светци и на самия Бог.

Местни хора вярват, че това място е енергийна зона, която зарежда със сили и жизненост, прогонва лошите мисли, пречиства от уроки, прокоби и магии. За това хора редовно го посещават. Няма друг такъв център у нас, в който да са налични доказателства за приемственост между четири различни култови и религиозни системи.

„Ески джамия“ е един от най-забележителните исторически обекти от османо-турската епоха. През 2011 г. по проект на Оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС е завършена реставрацията на историческите находки и стенописите. Тогава е открит и археологическият комплекс Музей на религиите.

„Ески джамия“ е единствената оцеляла изцяло сграда в Стара Загора след Руско-турската освободителна война. През 1878 г. е била осветена и около година използвана за християнски ритуали – кръщенета, венчавки, опела и прочие. Съвсем наблизо пък са останките от тракийско езическо светилище от II-III век.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share