Разследват болничен шеф за фалшиви сертификати, за да точи клинични пътеки

В нов скандал, свързан с източване на пари от Здравната каса /НЗОК/, е забъркана общинската болница във Велинград. В основата му отново е нейният управител д-р Жеко Чешмеджиев. Според сигнал, който се разследва от Икономическа полиция в Пазарджик, практикуващият като мениджър и ортопед лекар е представил фалшиви сертификати за професионална квалификация и проведени специализирани курсове, за да сключи договор за клинични пътеки, а НЗОК да заплаща лечението на пациенти по тях.

Те са не само по неговата специалност – ортопедия, но и по други. Според запознати Чешмеджиев е фалшифицирал сертификат на специалист по детски болести за тясно специализиран курс по неонатология, както и документи на други лекари, за да източва средства от Касата, пише „Марица“.

От Медицинския университет в София отговарят уклончиво дали въпросните лекарите са преминавали цитираните курсове и дали са им издавани въпросните сертификати. До късно снощи в редакцията не получихме отговор от Медицинския университет в Пловдив за истинността на документа, издаден на д-р Чешмеджиев, който също е обект на сигнала.

По случая работи Областната дирекция на МВР-сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. Разследващите са завели преписка и ще проверява каква е точната сума на усвоените средства по клиничните пътеки, за които са представени фалшивите сертификати.

Очаква се на д-р Чешмеджиев да бъде повдигнато обвинение и да бъде отстранен от длъжност.

Преди години Чешмеджиев бе замесен в грандиозна схема за източване на общински средства от МБАЛ „Велинград“. Тогава той тегли над 1 млн. лв. кредит, уж за да спаси болницата, която е в тежко финансово положение, и да се разплати с доставчиците. По-късно се разбра, че основна част от кредита е отишла за погасяване на задължения на управляваната от него болница към частната фирма „Вели Медикус“, на която самият той е учредител.

След всички скандални разкрития във Велинград все още се чудят защо управителят не е отстранен от поста си и докога своеволията му ще се позволяват за сметка на пациентите и държавата. Буквално преди 2 месеца той бе в основата и на друг скандален случай, свързан с отказ от прием на пациенти с коронавирус, както и на спешни пациенти с инсулт.

Д-р Чешмеджиев: Проверката е само за един документ

„Има проверка още от март месец, само за един сертификат, заяви д-р Чешмеджиев пред „Марица“. Но въпросът дали е истински не е към мен. Става дума за сертификат по неонатология на друг лекар. Когато излязат резултатите от проверката, тогава ще мога да дам по-обширно изявление. За мен е важно да имам нещо черно на бяло. Мога да Ви уверя само в това, че ние нямаме вина, нито пък сме източвали здравната каса“.

Управителят на МБАЛ – Велинград допълни, че сертификати, издадени на негово име, не са предмет на проверката или поне той не знае за такива. Ако се появят съмнения в истинността им, докторът декларира готовност сам да изиска и предостави всички необходими документи за обученията си от медицинските университети.

„Съдействаме с всичко, каквото трябва, на Икономическа полиция. Желанието ни е проверката да приключи по-скоро, за да можем спокойно да си вършим задълженията. Това са неща, които малко или много внасят смут в работата ни. Какви ли не обвинения срещу себе си съм чул през годините – то не бяха за източване на НЗОК, то не бяха за отказ да приемем болен от коронавирус, сега и за фалшиви сертификати“, допълни д-р Чешмеджиев.

Той подчертава, че с много работа е успял да стабилизира обществената болница във Велинград и не крие съмненията си, че може би това не се харесва на някого и е в основата на множеството атаки със сигнали.

МУ-София: Казали сме всичко на полицията

От Медицински университет – София потвърдиха, че разследващи вече са били във вуза заради случая с управителя на МБАЛ „Велинград“ д-р Жеко Чешмеджиев. От учебното заведение са дали цялата информация, с която разполагат. От канцелариите на МУ обаче отказаха категорично да кажат пред „Марица“ какъв е бил резултатът от проверката.

Оттам споделиха, че тя е била сложна и само ръководството в лицето на ректора академик Лъчезар Трайков има право да изнася информация по случая. Направихме многократни опити да се свържем с канцеларията на ректора и със самия него, но безуспешно.

РЗОК: Ако има нередности, ще изискаме парите обратно

„Ние не разследваме дали подадените в Касата документи са истински, или не, поясни директорката на РЗОК – Пазарджик Виолета Тодорова. Нямаме такива задължения, а и правомощия. Лечебните заведения представят заверени копия от документи, ние ги разглеждаме и ако са изпълнени всички изисквания, сключваме договори по определени клинични пътеки“.

Виолета Тодорова обаче не пожела да коментира друго освен общата процедура, като поясни, че след като се води проверка от полицията, няма такова право.

„Нека оставим органите на реда да си свършат работата, а ако се докажат нередности, и ние тогава можем да извършим проверки и да изискаме обратно неправомерно платени пари по клинични пътеки“, допълни сдържано директорката на касата.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share