Разложките чауши, снимани на „Кончето“, са на корицата на „Нешънъл Джиографик“

Първата фотосесия с разложките чауши се състоя преди близо една година, а днес гонителите на злото украсяват корицата на световно известното списание. Фотограф на фотосесиите е Иво Данчев, който пътува из цяла България и снима богатството на старите маскарадни обичаи и хората, които пазят традицията.

Публикацията с разложките чауши е избрана за най-добър локален материал от всички над 30 издания на списанието по света, с което се нарежда до многото постижения на фотографа. Този януари проектът „Пазителите“ на Иво Данчев ще се появи на корицата на списание National Geographic България. Иво снима за списанието от 10 години, 5 от които е и негов арт директор.

Първата фотосесия се състоя близо до Разлог, където чаушите и отговорниците по квартали представиха уникалния обичай по гонене на злите сили и позираха на фотографите Иво Данчев и австралийката Кристин Тейлър. Тази година Иво Данчев направи уникални снимки на разложките чауши на 2 810 м.н.в. в седловината „Кончето“.

Съкровена цел на Иво Данчев чрез подобни фотографии е да събере материал за фото книга с портрети от цялата страна. „Нищо от това нямаше да е възможно без помощта на много хора. Както и маскираните на снимките така и на много други, които остават зад кадър. Искам да изразя специалната си благодарност на Община Разлог и чаушите от гр. Разлог, и още на всички кукери, сурвакари, джумали и други диви същества за помощта и доверието им!“ – споделя талантливият фотограф.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share