Разбиват по четири апартамента дневно в София, дебнат за празни жилища

Около 4 апартамента дневно тарашат крадците в София, става ясно от данните, предоставени от пресцентъра на СДВР. От началото на годината до края на месец октомври в столичната полиция са регистрирали общо 1291 домашни кражби, което е със 148 по-малко в сравнение със същия период миналата година.

Причината за това е, че вследствие на мерките, въведени за ограничението на пандемията от COVID-19 както от държавата, така и отделно от работодателите, голяма част от хората

останаха да работят от вкъщи

Така апашите не могат да изпълнят пъклените си планове да претърсят жилището за скъпоценности. Преди те разчитаха именно на часовете от 10 до 14 ч., когато възрастните хора излизаха на пазар, останалите бяха на работа, а децата – в училище.

Въпреки спада на домовите кражби обаче, случаите на този вид посегателства стават все по-куриозни. Един от най-абсурдните случаи, споделени във Фейсбук в последните дни, е за

кражба на цяла кухненска инсталация

от вила в София. Собственичката на имота разкри, че апашите са отмъкнали още и диван, легла, като дори са свалили и лампите в кухнята и стаите, а щетите възлизат на стойност над 10 хил. лв.

Пред камерата на Нова телевизия собственикът на къщата призна, че крадците дори са сготвили и ядене. Това става ясно от откритите остатъци от храна. Той също така разказа, че имотът е бил необитаем в продължение на 5 дни, а крадците са прекарали поне два дни в изнасяне на мебелите. „Имали са абсолютното спокойствие, че нищо не може да им се случи, макар че имаме СОТ”, разказа Стоян Зарков.

Оказва се, че заради спиране на тока от охранителната фирма не са получавали сигнал от къщата. Така

близо 4 дни вилата не е била под наблюдение

Служителите на СОТ нито са отишли на мястото, нито са се обадили на собствениците на вилата.

Под поста за посегателството потребители споделят подозрението, че именно служители на СОТ са замесени в наглата кражба: „Здравейте, ние имаме същата случка, на същото място, към същия СОТ. Смятаме, че това са охранителите на фирмата, сложихме камери и видяхме как единият прескача оградата през нощта, под претекст, че имало сигнал, а сигналът дойде, след като го хванаха периметърните датчици“, пише потребител във Фейсбук.

Вилите са сред най-честите „мишени“, които апашите набелязват. Причината за това е, че присъствието на стопаните там е сезонно и къщите стоят необитаеми през голяма част от годината. Така освен че собствениците няма да спипат обирджиите „в крачка“, се намалява и възможността те да бъдат забелязани от съседи, които също не присъстват постоянно в сезонните си имоти.

Повечето апаши

проучват предварително мястото

което ще атакуват, за да разберат дали в действителност в него се помещават ценности. Те също така разучават и поведението на стопаните на жилището – кога излизат, за колко време и колко човека живеят в имота. Професионалистите имат и свои канали от доносници, които им предоставят нужната информация, преди да пристъпят към действие.

Други пък действат спонтанно и избират апартаменти или къщи с лесни за отключване или разбиване врати. Те се насочват към такива, които са изработени от нездрави материали или с несигурни заключващи механизми. На пазара има много възможни опции за механизми с добра защита, но често те са доста скъпи. Въпреки това обаче дори и с по-малко средства хората могат да осуетят плановете на крадците или поне да ги забавят. Мерки като поставянето на резе също могат да помогнат, тъй като те усложняват действията на апашите.

Самият обир продължава от 20 до 40 минути

като най-честа „плячка“ са бижутата, ценните предмети и парите, а отнемането на техника като телевизори и телефони е отживелица.

В последно време възникват все повече пречки за обирджиите, а полицаите ги залавят все по-лесно. Това е и част от причините за значителния спад на този вид посегателства.

Намаляване се отчита и на всички останали кражби в сравнение с миналата година. От началото на 2020 г. до края на месец октомври техният брой за цялата страна е 22 729, а през 2019 г. разследващите за засекли над 27 хил. набези на апашите.

През месец октомври пък са регистрирани 1846 кражби, което бележи ръст в сравнение със септември 2020 г. Разследващите са разкрили всяка четвърта кражба, става ясно още от данните на ведомството.

Previous post Шок за неврокопчани! Дядо закла крава на улицата пред блока си
Next post Воля за отслабване: Когато нищо друго не работи, опитайте това!