Радев се срещна с ЦИК, предложиха му дата за вота 2 април

Радев се срещна с ЦИК, предложиха му дата за вота 2 април

Президентът Румен Радев се срещна с представителите на ЦИК за да определят кога да са следващите предсрочни парламентарни избори.

„Както знаете, третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим на предсрочни парламентарни избори. Демократичният характер на държавата е немислим без свободни, честни, прозрачни избори, които да дадат възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на глас според изборния закон“, заяви държавният глава

„Свикнахте и вие Изборният закон да се променя преди всеки нов избор, надявам се това да не е предизвикателство пред вас съгласно последните промени българският гражданин има право да избира дали да гласува с хартиена бюлетина или на машина“, допълни Радев и попита каква е готовността на ЦИК да приложи закона, в какъв срок и как можем да отидем на избори в най-близко време.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че ЦИК е започнала подготовка за избори незабавно след обнародването на Изборния кодекс. Проведени са също среща, разговори и са предоставени документи на печатницата на БНБ.

„Хартията вече е заявена от тяхна страна. Най-ранната доставка би могла да се реализира в деветата календарна седмица на годината. Тоест, това е седмицата 27 февруари – 5 март. От там са ни нужни дни за поставяне на хартията в машините с параметрите на досегашната хартия за гласуване, така че да може машината за гласуване да работи. Датата 26 март практически е с много голям риск да не може да се достави хартията за изборите, но ако говорим за следващата възможна седмица – 2 април, хартията ще бъде доставена и ЦИК ще може да създаде необходимата организация“, заяви Нейкова.

Днес ЦИК иска разчет от печатницата на БНБ за различните количества. Тъй като доставката на хартията за гласуване в различните секции не е наведнъж. Печатницата посочва, че може да доставя хартията на части.

По преценка на ЦИК е възможно не 30 хиляди, а по-малко ролки да са достатъчни, за да се проведат изборите спокойно, като се взема предвид това, че на последните избори не са използвани всички ролки.

Датата 26 март крие още един риск – смяната на часовото време. То не се настройва автоматично на машините за гласуване и техниците трябва да го направят в специален склад при подготовката им за транспортиране на избирателните секции, предупреди Нейкова. И обясни, че ще е неприятно изборите да не могат да стартират в определения от закона час.