Радев към Бойко Василев: Ако правя партия, вие първи ще разберете

Радев към Бойко Василев: Ако правя партия, вие първи ще разберете

Ако се наложи да правя партия, вие първи ще разберете. Това обеща на водещия на „Панорама“ Бойко Василев президентът Румен Радев тази вечер. На въпроса дали все пак ще направи политическа организация, държавният глава отвърна, че това зависи от обстоятелствата. Подкрепям всяка партия, която поставя България на първо място, каза той.

Моята партия е тази на патриотите, родолюбците и демократите, обясни президентът. И допълни, че среща тези хора на площадите. На въпрос дали е в конфликт с лидера на БСП Корнелия Нинова, Радев отвърна, че по време на болестта й са се чули и й е пожелал бързо възстановяване.

Независимо каква е следващата управленска конфигурация, тя няма да работи за народа, ако с обединени усилия не сменим не просто партията, а модела на управлението, допълни той. И цитира, че всяка олигархия се стреми да се възпроизвежда не само във властта, а и когато дойдат други политически конфигурации в управлението.

Причината да се разделя с Калоян Методиев не е празненството на социалистите. Освобождаването му е резултат от общата ми оценка за неговата работа, коментира Радев по повод бившия шеф на кабинета си.

Има много хора във властта, които искат да разбият единството на левицата и те са в основата на тази интрига. Има много хора във властта, които искат да видят БСП разцепена. Но българските социалисти издигнаха кандидатурата ми за президент с очакване да се противопоставя на корупцията и беззаконието. И аз отстоявам това, а те ме подкрепят, коментира държавният глава. Убеден съм, че промяната в България не е възможна без хората отляво, допълни той.

В тази ситуация развитието на кризата с COVID-19 ще зависи много повече от отношението на хората, отколкото от действията на правителството, коментира Радев. В тази обстановка правителството бяга след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда, допълни държавният глава. Затова не трябвало да обвиняваме хората, че са несъзнателни.

Нека всички бъдем отговорни и призовавам за спазване на мерките, минимизиране на контактите, засилване на личната хигиена. Нека пазим лекарите и медицинските сестри, защото други нямаме, призова президентът.

Не бива дебатът за коронавируса да се партизира. Трябва да търсим устоичиви решения. Но това все по-трудно се удава на правителството. Това заяви президентът в предаването „Панорама“ тази вечер.

Не трябва дебатът за кризата с коронавируса да се партизира, да търсим двамата полюса, а трябват повече експертност и устойчиви решения, които работят. За да преодолеем това изпитание се изисква смирение, но и да не се примиряваме с пропуските, защото ни струват много. Но и да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство, коментира Радев.

През пролетта само за няколко случаи България бе затворена, а след самодоволните брифинги на властта хората изгубиха вяра, върна се назад президентът.

Чухме самопризнания, че вирусът е оставен да се развива масово. Затова имаме претоварени болници и медици, които работят отвърд предела на възможностите си, даде оценката си за ситуацията той.

В тази обстановка правителството бяга след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда, допълни държавният глава. Затова не трябвало да обвиняваме хората, че са несъзнателни.

Нека всички бъдем отговорни и призовавам за спазване на мерките, минимизиране на контактите, засилване на личната хигиена. Нека пазим лекарите и медицинските сестри, защото други нямаме, призова Радев.

Президентът не разполага с реални инструменти на управление, сподели Радев и напомни, че е правил не едно обръщение към народа по темата. Аз никога не съм иронизирал вируса, а тези, които опитват да политизират ситуацията, обясни президентът. Не съм имал положителен тест за коронавирус никога и съм в цветущо здраве. Всички твърдения, че пръскам зараза в чужбина са израз на безсилие, отсече той.

Получих есемес в неделя следобед, че ген. Петров е с Ковид, обясни Радев. В момента, в който РЗИ ми връчи предписания, аз изпълних всички правила, увери президентът по повод прекъснатата си визита в Естония заради контакта със заразения шеф на ВВС ген. Петров.

Това, че някой побърза да направи скандал с цветни истории, е друг проблем, допълни Радев. Но забравиха да информират РЗИ, както е по реда, каза той. И обясни, че това е оторизираният по закон орган, който решава при какви условия какви мерки да наложи.

Естонската страна не ми е прекратявала визата, уточни президентът.

Аз съм срещу лицемерието, липса на реформи, срещу разходването на много средства срещу обвързване с ясен резултат, обясни Радев. Моралният пример на президента е в спазването на закона, аз съм го спазил, категоричен бе той.

Държавният глава разкри, че България е взела домакинството на инициативата „Три морета“ въпреки вътрешната съпротива в страната ни. Президентът не разполага с реални инструменти на управление, обясни самият той. И напомни, че е правил не едно обръщение към народа по темата.

Не съм срещу грижата за хората, а срещу лицемерието и евтиния популизъм, срещу липсата на реформи и на механизми за прозрачност при разходването на средствата, коментира още държавният глава.И критикува правителството, че през пролетта много бавно е започнало да взема мерки за справяне с икономическите и социалните последици от коронакризата.

Положително е и трябва да се помага и да се отнасяме с грижа за хората, но не можем да не мислим за перспектива и как ще осигурим приходи в бюджета след коронакризата, какво ще се остави на следващото правителство, допълни Радев. И напомни, че големият проблем е борбата с неравенствата и бедността, затова там трябва да се вземат спешни мерки, както потвърждавал и докладът на МВФ за икономическото състояние в България.

След като излезе от сградата на БНТ, като приключи участието си в „Панорама“, президентът бе посрещнат с бурни овации от протестиращите.

Радев се ръкува с някои от тях и отново вдигна юмрук.