Радев използва 10 ноември, за да напомни, че „Мутри вън“ не е само лозунг

Радев използва 10 ноември, за да напомни, че „Мутри вън“ не е само лозунг

Преди 31 години на днешната дата започна преходът на България към демокрация. Надеждите за справедливо общество на свободните граждани и свободната инициатива, за социална България, каквато е заложена в Конституцията, не бяха материализирани. Извървяхме дълъг път, който отведе Родината в обединена Европа, но разпиляхме огромна част от човешките си ресурси. Разочарованията разколебаха вярата на обществото в собствените му възможности да постига високи цели. Това изтъкна държавният глава Румен Радев.

По повод 10 ноември той коментира, че три десетилетия след началото на прехода корупцията е заменила идеологията, а законът все повече се отдалечава от морала. Президентът набляга и на това, че пропастта между бедни и богати расте.

„Пред нас отново стоят трите исторически задачи от 1989г.: върховенството на правото, свободата на словото и честните избори. Автокрацията и нейните задкулисни партньори върнаха обществото в началната точка на прехода“, казва Радев.

„Време е трудолюбивите и даровити българи да получат простор, за да сбъдват мечтите си. Да спрем да прокуждаме докторите и медицинските сестри зад граница, а болните да разчитат на подаяния. Да съберем отново семействата, които днес търсят препитание в чужбина. България не е бащиния на шепа безсъвестни политици и олигарси, а общ дом на всички българи. Братството на почтените хора, които всеки ден отстояват принципите си, тази година си даде среща и надигна глас на площадите“, отбеляза още Радев.

В изказването си за 10 ноември той прави връзка и със сегашните антиправителствени протести.

„Лозунгът „Мутри, вън“ вещае края на узурпаторите на прехода. Винаги ще бъда редом с вас в борбата за връщане на справедливостта в обществото, на закона в държавата, на държавата на гражданите“, каза Радев.