Радан Кънев: В прокуратурата има човек на мафията

Резолюцията за България, която беше гласувана в Европейския парламент, не е предателство, а диагноза, заяви евродепутатът от „Демократична България“/ЕНП Радан Кънев, който заедно с колегата си от левицата Елена Йончева бе инициатор на дебата в Брюксел за върховенството на закона у нас.

Така Кънев отговори пред бТВ на атаките от управляващите, че тази резолюция поставя България в ситуация, в която потенциални инвеститори биват отблъснати от страната ни.

„За да приемем тази пропаганда на властта, че обсъждането на съвсем реални проблеми и търсенето на съдействие от Европа, защото ние сме част от нея, търсенето на подкрепа и сътрудничество, може да изгони инвеститори, трябва да повярваме, че големи инвеститори четат резолюции на Европейския парламент, а не четат реалните анализи на това, което се случва в страната. Това е все едно да кажеш, че докторът, който слага една диагноза, е виновен за болестта“, коментира Кънев.

По думите му обществената подкрепа за антиправителствените протести, с които се иска оставката и на главния прокурор, расте все повече: „Хората виждат една нужда от промяна. Да очакваме, че 100 дни ще има по 100 хиляди души на улицата е ясно, че не е основателно. Но желанието за промяна става все по-силно, все по-нетърпеливо и това има своите причини. (…) Протестът на хората е супер основателен, защото те виждат провала на властта в двете важни сфери – на икономиката и в здравето“.

Евродепутатът отбеляза, че на 15 октомври България е трябвало да представи проект за национален възстановителен план, което по думите му ще определи икономическата съдба на поколение българи. Кънев обясни, че държавата не само не е представила такъв проект, но и че той не е обявен на вниманието на обществото, бизнеса и синдикатите.

От този план зависи, дали ние ще бъдем последни или ще си повярваме, че можем да бъдем богата държава с модерна икономика. Няма дебат с експертните общности, с политиците, с европейските партньори, с частния финансов сектор, отбеляза Радан Кънев.

С парите на данъкоплатеца може да се запушат дупки. Но, за да излезем от ролята на опашкар, трябва за всяко евро да има 10 евра от частния сектор, поясни той: „В Гърция и Румъния са с една обиколка пред нас – техните планове са обсъдени в техните общества. Нашият премиер през това време седи пред казана за ракия. Може да е оригинално. Но през това време гръцкият премиер показа своя план пред Харвард. Всеки си избира къде да е“.

Кредитният рейтинг служи, за да се финансираш, коментира той по повод хвалбите на премиера Борисов. Големите инвеститори не са тук, това го знаем всички. Току-що изпуснахме новия проект на „Майкрософт“, при положение, че IT нивата на Гърция са много по-ниски от нашите, каза Радан Кънев.

Според него големите инвеститори четат резолюции на ЕП, в които са представени проблеми, за които милиони българи знаят. Хората идват в България и се сблъскват с това, че може да има съдебни решения, които не се изпълняват от администрацията и властта. Например филма с „Осемте джуджета“. Има твърде сходни сценарии. Липсата на инвестиции у нас си има своите причини, каза Радан Кънев.

По думите му, българските представители в ЕП поемат ангажименти, че България ще се съобрази с препоръките да има децентрализация на прокуратурата и контрол на главния прокурор. Излиза главния прокурор и казва, че това са глупости, каза Кънев.

Той припомни тезата на Иван Гешев, много трудно се доказват престъпления, но отбеляза, че за всички присъди, които не са за политическа корупция, се оказва, че лесно се събират доказателства. В прокуратурата има един човек, назначен от мафията, който казва кой да се удари и кой да се пощади. Прокуратурата няма право на наказателна инициатива. Тя, ако иска, може да предложи направо да произнасят присъди, каза Радан Кънев.

Той коментира и предложенията на главния прокурор за промени в НПК.

„Предложенията да се разглеждат наказателни дела на две инстанции, защо?! Няма никаква логика за тежки престъпления – това предложение е абсурд. Как ще използваш доказателства, събрани в нарушение на закона? Това е изискване в цял свят, за да не се фабрикуват доказателства. Ама тези хора не се чуват какви ги говорят. Повечето прокурори, когато не са под натиск, си вършат прецизно работата. Проблемът е, че се прикриват корупционни престъпления или се обвиняват хора, които нищо не са извършили“.