Пътуване до Белгия отложи мегаделото за радикален ислям

Адвокат, заминал за Белгия, отложи мегаделото за радикален ислям, което бе насрочено за тази сутрин в Апелативния съд в Пловдив.

Адвокат Александър Попчев, който е защитник на подсъдимата Александрина Ангелова, е заявил, че няма да присъства, тъй като е в Белгия.

Това бе и причината за отлагане на делото за 12 ноември, от 13.30 часа.

Магистратите наложиха глоба за отсъстващия адвокат, тъй като аргументите за липсата му били „пестеливи“. Приложил е копие на самолетния си билет, но не е споменал колко наложително е било пътуването му. Не е ясно и кога са закупени билетите – дали преди или след като е уведомен за точната дата на заседанието. Поради това адвокат Попчев се сдоби с глоба от 1000 лв., която подлежи на преразглеждане, ако аргументира отсъствието си.

В залата бяха всички 14 подсъдими, Ахмед Муса Ахмед бе докаран от ареста. Повечето от тях не пожелаха да бъдат снимани.

12 от общо 14-те от групата на проповедника Ахмед Муса обжалват наложените им от окръжните магистрати в Пазарджик наказания.

Делото е образувано и по протест на Окръжната прокуратура, откъдето пък искат по-сурови наказания за всички 14 подсъдими.

Общо 8 години и 6 месеца затвор даде Окръжният съд в Пазарджик на ромския проповедник Ахмед Муса, обвинен в разпространение на идеите на Ислямска държава, пропагандиране на война и насаждане на религиозна омраза. Освен това магистратите му наложиха глоба от 9500 лева.

За него това е трети процес по сходни обвинения, като още преди излизане на решението по него влезе в сила ефективната му присъда по втория – 4 години затвор.

​С ефективни присъди ​са и повечето от 13-имата му сподвижници, срещу които са повдигнати подобни обвинения. По 3 години и половина затвор и по 7000 лева глоби са дадени на Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак, а на Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев – по 2 години и половина ефективно и по 6000 лева глоби. Веселин Стефанов и Ненко Щерев получиха по 2 години ефективно.

Единствената жена сред подсъдимите – студентката Александрина Ангелова, получи условно наказание от 2 години и половина при 4 години и половина изпитателен период. През това време тя е задължена да посещава пробационен служител. Наложена й е и глоба от 6000 лева.

Всички с изключение на Александър Иванов и Веселин Стефанов оспорват наказанията си.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share