Пътниците в размазания бус край Елхово са били без колани

Разказва една от пострадалите при катастрофата между тир и пътнически бус, която стана в петък край Елхово. Младата жена твърди, че пътниците в буса не са били с колани, а пътят бил с много неравности.

Екипът на bTV се срещна с майка и дъщеря от Сливен, които са пътували в буса. След преживения кошмар са вкъщи и казват, че живеят втори живот.

22-годишната Ромина Михайлова и майка й тръгнали на петъчен пазар в Одрин.

„Спирахме на два пъти да взимаме други хора. През повечето път бях заспала и не помня как се случи. Шофьорът за първи път го виждам. Моята колежка е пътувала с него, всичко е било наред. Мисля, че си караше нормално, но самият път беше доста лош“, разказва жената.

Тя се събужда от фаталния удар. Майка й успява да я извади от буса.

С близките на трите жертви от пътническия микробус работи психологът на ямболската болница.

„Колкото и да е трудно да успокоиш хората, които губят свой близък, изведнъж това понякога помага“, каза Димитър Рунков, директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в Ямбол.

Днес е поредният тежък ден за екипите на лечебното заведение, които остават на терен.

Днес предстоят операции на някои от пострадалите, които са с по-леки фрактури. Две жени са в реанимация на ямболската болница, а две – в „Пирогов“. Състоянието на всички е стабилно.

Прокуратурата задържа за 72 часа на шофьора на тира, участвал в смъртоносната катастрофа с пътнически микробус край Лесово, при която загинаха трима, а 11 пострадаха. На мъжа е повдигнато обвинение за катастрофата.

Днес прокуратурата в Ямбол удължи мярката за неотклонение на водача на тежкотоварния камион с украинска регистрация на 72 часа. На 51-годишния молдовски гражданин Бекиян Октавиян е с повдигнато обвинение за предизвикване на пътно-транспортно произшествие, в резултат на което са починали повече от едно лица.

„Доказателствата, които са събрани към момента, категорично сочат, че товарният автомобил, който представлява пътен състав от ремарке и влекач, на практика е бил паркиран на пътното платно. Към момента на произшествието е нямало причина този товарен състав да се намира на това място”, обясни наблюдаващият прокурор Милен Божидаров.

Вероятно заспиване на водача е причина машината да остане на платното и да бъде изпреварена от няколко товарни автомобила. Според закона за извършеното престъпление се предвижда от 5 до 20 години лишаване от свобода.

Във вторник прокуратурата ще поиска от съда постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.