Първото лекарство срещу COVID-19 тръгва по аптеките

Първото одобрено в света лекарство срещу COVID-19 – „Авифавир“, на основа на веществото фавипиравир скоро ще бъде пуснато в българските аптеки. Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и руската фармацевтична компания „Химрар“ вече са договорили доставки на препарата за още 17 държави, предаде ТАСС.

Препаратът ще бъде доставен у нас, в Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Еквадор, Салвадор, Хондурас, Кувейт, Панама, Парагвай, Саудитска Арабия, Сърбия, Словакия, Южна Африка, Обединените арабски емирства и Уругвай, предаде БТА.

„Авифавир“ вече е на пазара в Беларус, Боливия, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан и Узбекистан; очакват се доставки за още 17 страни, посочва РФПИ.

През май т. г. „Авифавир“ бе регистриран от руското здравно министерство и стана първият в света препарат въз основа на веществото фавипиравир, одобрен за лечение на COVID-19. От април в изследванията на препарата са участвали 408 пациенти с потвърден коронавирус в 35 медицински центъра из цяла Русия. През октомври пациентите ще станат общо 460, сочат данни на фонда.

От юни досега в клиниките на 74 от общо 85 региона в Русия са доставени над 60 000 опаковки „Авифавир“, отбелязва ТАСС.

У нас то ще се продава само срещу рецепта. Фавипиравир се използва в Япония от няколко години като антигрипен агент, но е тестван и срещу суперсмъртоносната ебола в Африка при една от последните епидемии на чумата там.

Медикаментът се намира във фаза 3 от клиничните проучвания за ефикасност срещу усложненията, причинени от SARS-CoV-2 с отлични стойности.