Първи тв дуел: COVID-19 и Путин сблъскаха Тръмп и Байдън

COVID-19 се превърна в основна тема в първия телевизионен дебат между републиканеца и настоящ президент на САЩ Доналд Тръмп и неговия съперник за Белия дом – демократа Джо Байдън. В рамките на 90 минути двамата имаха възможността да изложат своите идеи и позиции по редица горещи теми, отнасящи се до Съединените щати.

Двамата говориха за пандемията от COVID-19, за икономиката, расизма и дискриминацията и промените в здравеопазването. Срещата между Тръмп и Байдън се проведе в Кливланд, щата Охайо, а модератор на 90-минутния дебат беше журналистът от „Фокс нюз” – Крис Уолас. Още самото начало беше бурно, а двамата кандидати често се прекъсваха. Президентските избори в САЩ ще се проведат на 3 ноември.

Един от първите въпроси на водещия от „Фокс Нюз“ Крис Уолъс беше свързан с Върховния съд на САЩ.

Върховният съд

Тръмп защити решението си да номинира Ейми Кони Барет на мястото на починалата миналата седмица съдийка от Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг. „Спечелихме изборите“ през 2016 г. и имаме право да го направим“, каза Тръмп и допълни, че е избран за президент не за три, а за четири години и може да упражнява пълномощията си до края на мандата.

Кандидатът на Демократическата партия отвърна, че е трябвало да бъде изчакан резултатът от изборите на 3 ноември и победителят от този вот да номинира следващия съдия. С номинирането на Барет, Джо Байдън смята, че президентът цели отмяна Закона за достъпно здравеопазване, което ще лиши, по думите му, 20 милиона души от здравно осигуряване. Той добави, че ако стане президент, ще разшири обхвата на програмата за здравно осигуряване, известна като „Обамакеър“

Кандидатът на Републиканската партия от своя страна обвини Байдън, че иска да разруши частното здравеопазване и че е под контрола на социалистите в Демократическата партия.

COVID-19 и икономиката

Доналд Тръмп атакува Байдън заради желанието му за ново затваряне на икономиката при скок на инфекциите с коронавирус. Президентът отбеляза, че много хора ще пострадат при налагане на нова карантина.

Байдън отговори, че в момента заетостта е по-малка, отколкото когато Тръмп е встъпил в длъжност преди близо четири години.

Според Байдън президентът е по-загрижен за икономиката и фондовата борса, отколкото за спирането на разпространението на коронавируса.

Расизмът и дискриминацията

Двамата кандидати за президент на САЩ влязоха в спор по трънливия въпрос за расизма и дискриминацията. Джо Байдън обвини президента Тръмп, че опитва да насади омраза на расова основа и да всее разкол в американското общество. По думите му „има системна несправедливост в тази страна“.

Тръмп репликира, че има голяма подкрепа сред афроамериканците и добави, че през 90-те години, когато е бил сенатор, Байдън е прокарал закон за престъпността, който е бил в ущърб на чернокожите в САЩ.

Крис Уолъс попита президента дали осъжда поддръжниците на теорията за превъзходството на бялата раса. „Разбира се, склонен съм да го направя“, отговори Тръмп, но бързо смени темата и каза, че според него основните отговорни за насилието в САЩ по време на протестите са леви групировки като „Антифа“.

В края на дебата Байдън пое ангажимент да признае резултатите от президентските избори на 3 ноември. Тръмп избегна въпроса. Именно президентът неколкократно заяви, че се съмнява в легитимността на изборите.