Първан Симеонов: ПП-ДБ ще са големите губещи на изборите

Срокът за регистрация на партии и коалиции за предстоящите избори през юни скоро изтича. Безспорно голямата изненада дойде от Елена Йончева, която бе номинирана в листите на ДПС за евровота, а Ваня Григорова също се включва в парламентарния вот. Пред Bulgaria ON AIR Първан Симеонов, изпълнителният директор на „Галъп Интернешънъл Болкан”, направи анализ на последните събития.

„Много гласове могат да си останат вкъщи. Изборите ще са 2 в 1 и това ще стимулира избирателната активност. Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма да избие през някой интересен играч, който се държи по-протестно. Ваня Григорова точно там се цели, в този пробив. Има много хора, които са настроени срещу сглобката, Ваня Григорова се възползва от тези ветрове, опъва платната и потегля. Ако в страната има протестно гласуване, защо Григорова да не направи пробив“, коментира изпълнителният директор на „Галъп” в студиото на „България сутрин“.

Очакванията на Симеонов са големият губещ на тези избори да са ПП-ДБ. Социологът добави, чв ДБ стоят някак настрани, а ПП отнасят негативите. Симеонов също така е на мнение, че през последното десетилетие на избори не се случва нищо ново.

„Възможно е в такава ситуация на липса на голям играч да има интерес към „не подкрепям никого“. Нищо не се знае, това е прогноза, само гадаем. Ако тези избори не дадат решение, те така се карат, че как ще правят утре правителство, много се закучва работата. Може да се стигне до още едни нови избори“, изрази очакванията си Първан Симеонов.

„ГЕРБ и ДПС от години нямат претенции да са чисти, те нямат какво да губят, имат твърда подкрепа. При ПП-ДБ компромисът сглобка изглежда по-голям. Оказа се, че те се молеха да има правителство и се оказаха изиграни и използвани. Може да не вземат дори второто място, от ДПС ще дадат максимума от себе си, могат да избухнат. „Възраждане“ са взривоопасни. Другият вариант е, когато опонентите им прекалят в опита да им натрият носа, ако продължи този линч срещу тях, ПП-ДБ са силни в мобилизациите в хода на кампанията“, каза Първан Симеонов.

Първан Симеонов е изненадан от хода на Елена Йончева да се включи в листите на ДПС за евроизборите. Като в същото време посочи че тя е взела прагматично решение. „Евродепутатството е удобна политическа позиция. Много евродепутати в последните месеци се опитваха да намерят кой да ги издигне. Много очакваха президентът да направи листа, но той мъдро реши да не слиза на такова оперативно ниво“, заяви Симеонов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share