Първан Симеонов: Българите са твърди към Скопие

Първан Симеонов: Българите са твърди към Скопие

Отношенията ни с Република Северна Македония са сред основните акценти в последното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Огромната част са за присъединяването на РСМ, но го обвързват с изпълнение на условията по договора.

„Увеличава се делът на тези, които казват, че при никакви условия не бива да подкрепяме Северна Македония за членство в ЕС. С около 6-7 % се увеличават те и с около 10 пункта са повече тези, които казват само при изпълнение на договора“, обясни пред „Тази сутрин“ по бТВ социологът Първан Симеонов.

Той добави, че спада делът на отговорите „не знам“ и тези, които формират мнение отиват в сдържана или твърда позиция:

„Което ясно показва, че позициите в българското общество са по-твърди спрямо Скопие и може би това ще е предизвикателство пред новия кабинет.“

Според него в момента Румен Радев е най-харесваната фигура, като за първи път от 2009 г. насам, макар и с малко, виждаме доверието да е по-високо от недоверието относно правителството.

„Едно от най-големите предизвикателства пред този кабинет ще е материалното положение на хората, които очакват покачване на цените. Стойностите са рекордни – 90% очакват повишаване с една или друга скорост на основни стоки, показва замерването ни преди 3 месеца“, добави Симеонов.

Данните на „Галъп интернешънъл“ са от последната вълна на изследване „лице в лице“ между 6 и 14 януари с добавка от предходната вълна – през декември 2021 г., както и с ретроспекция от предходното близо десетилетие на изследвания. В последната вълна на изследване са участвали 805 пълнолетни българи лице в лице.