Пълна промяна след кризата: Слънчев бряг става санаториум

Пълна промяна след кризата: Слънчев бряг става санаториум

Слънчака, известен като курорт на греха, купона и евтиното пиене, ще работи за нов имидж. „Слънчев бряг доказано е едно от най-добрите места в Европа за лечение на белодробни и респираторни болести. И Министерство на туризма трябва да използва този факт, за да привлече гости“, счита зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

За това, че въздухът от Свети Влас до Несебър е целебен има и научни доказателства. Не случайно през 60-те и 70-те години на миналия век именно там са излекувани хиляди болни от малария и туберколаза и благодарение на уникалния климат тези заболявания изчезват у нас, припомня той.

Хотелиери, членове на голямата браншова организация от Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас са готови да приютят безплатно група учени, които в рамките на 10-14 дни да донесат нужната апаратура и да направят съвременни изследвания за лечебните качества на въздуха и водата в района.

Тази информация, заедно с това, че през цялото лято посрещнахме стотици хиляди гости, без да се зарази дори и един турист, може да бъде основата на актуална рекламна кампания, която да спаси туризма ни в условията на глобалната пандеамия, подчертават от БХРА. Това е добра предпоставка морските ни курорти да се превърнат в четирисезонна дестинация.