Пълна лудница за джипитата! 12 часа в кабинета и нонстоп на телефона

Ситуацията с личните лекари е пълна лудница, след като получиха право да издават направления за PСR-тестове за COVID-19. Напливът за тях е огромен, а джипитата трябва да смогват с опашките пред кабинетите, където карат по 12 вместо 8 часа, а освен това нонстоп дават консултации по телефона.

Повечето обаждания са на притеснени пациенти, които се оплакват от симптоми на коронавирусна инфекция, пише „Марица“.

Наред с истерията около пандемията джипитата трябва да продължават ежедневната си дейност за имунизация на пациентите си срещу други инфекциозни заболявания, женските и детските консултации.

Драмата е ще по-голяма за тези болни, чиито лекари са починали или в момента са се разболели.

По този повод от РЗИ излязоха с обръщение, което гласи. „Във връзка с усложнената епидемична обстановка пациенти, чийто общопрактикуващ лекар е починал, моля веднага да направят избор на нов личен лекар, с цел провеждане на лечение и уреждане на временната им неработоспособност“

В Пловдив и областта, където заразените от коронавирус са над 13 000, отговорността на личните лекари е още по-голяма. „Марица“ потърси мнението на няколко общопрактикуващи лекари как се справят със ситуацията в тази тежка обстановка и кои са най-големите проблеми в работата им.

Д-р Костадин Сотиров: Останалите без лекар да имат право на преглед при всеки друг

Нека не звучи като оплакване, но в момента всички имаме много работа. Това заяви д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Самият той има лекарска практика в село Белащица.

„Много наши колеги се разболяха от коронавирус, някои за съжаление дори починаха. Прекият ни досег с пациентите показва, че сме на първи линия“, обясни д-р Костадин Сотиров. Той добави, че няколко хиляди души в Пловдивска област са останали през месец ноември без лични лекари заради смъртни случаи на джипита или заболявания на някои от тях.

„Положението се усложни, тъй като в няколко случая се разболяха едновременно титулярният личен лекар и резервният за пациента. Така в един момент се оказа, че хората няма към кого да се обърнат. Бяха принудени спешно да се записват при други лични лекари, за да могат да разчитат на тях“, поясни д-р Сотиров. Той добави още, че Сдружението на общопрактикуващите лекари е предложило на Здравната каса още през лятото да позволи пациенти, останали без личен лекар, да имат право на инцидентно посещение на друг негов колега, както са случаите, ако човек, намиращ се в друга област, има нужда от лекарска помощ.

„Не приеха това наше искане и проблемите станаха сериозни. Надявам се да го направят в най-скоро време. Аз и други мои колеги преглеждаме пациенти на колеги, които са болни. Особени сериозни се оказаха проблемите в ДКЦ 7, ДКЦ 3 и в Коматево, където за кратък период се разболяха много колеги“, разкри ситуацията в периода на пандемията д-р Костадин Сотиров. Той добави още, че въпреки напрегнатото положение продължават имунизациите срещу други инфекциозни заболявания, детските и женските консултации.

Д-р Сотиров е притеснен и заради опита на лабораториите да искат пациентите да си плащат, когато идват с направления от личните лекари за PCR тестове.

„Надявам се Здравната каса да се задейства бързо и да принуди лабораториите да свържат своя софтуер с нейния, за да не се стига до такива безобразия“, категоричен беше шефът на пловдивските джипита.

Д-р Георги Цигаровски: Случвало се е за ден да получавам 160 обаждания

„На ден съм отговарял по 160 обаждания по телефона от пациенти. Има хора, които звънят по няколко пъти. Работният ми ден, както и на другите колеги, продължава 12-13 часа“. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Георги Цигаровски, който е и заместник-председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз.

„Така е по-добре, отколкото да се струпват много хора пред кабинетите и да се увеличи рискът от зараза от COVID-19. Доволен съм, че повечето от нашите пациенти се вслушаха в призивите ни да не идват за всяко нещо при нас, а да се консултираме от дистанция. Хората явно станаха по-отговорни“, добави той. И разказа интересен случай от практиката му.

„В понеделник дойде за консултация жена с висока температура. Останалите граждани, които чакаха преди нея, след като разбраха за състоянието й, вежливо я помолиха да не стои до тях в коридора, а да излезе навън, докато дойде нейният ред. Жената ги послуша и консултациите продължиха спокойно, без напрежение“, каза още д-р Георги Цигаровски. Той добави, че още в първия възможен ден е издал няколко направления на пациенти за PСR-тест за коронавирус. Смята, че това нововъведение е полезно както за лекарите, така и за пациентите.

„Смятам, че създадохме добра организация за провеждането на детските консултации, прегледите на бременни жени и имунизациите на хората срещу други заболявания“, добави още д-р Цигаровски. Той излезе със специален призив към пациентите и особено към родителите с малки деца.

„Моля ви не водете децата при нас при съмнения за малка настинка, разкършване, или леко неразположение. В почти всички случаи те се оказаха с диагноза коронавирус и могат да заразят много хора. За това е по-добре да са консултират с нас по телефона и ние ще им обясним как да действат. По този начин всички ще се предпазим от зарази“, завърши д-р Цигаровски.

Д-р Александър Калайджиев: Не издавам направления, докато не подпиша анекса

„Не издавам все още направления на пациенти за PСR тестове. Ще започна да правя това, след като лично подпиша анекса със Здравната каса“. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Александър Калайджиев. Той добави, че джипитата рискуват да бъдат глобени от НЗОК, докато не подпишат индивидуалните си договори за новата дейност.

„Нашата практика е голяма с над 4000 пациенти и се стремим да консултираме максимално повече хора от разстояние. Особено тези, които имат симптоми на остра вирусна инфекция. Въвели сме организация да не смесваме потоците на пациенти, съмнителни за коронавирус, и останалите“, добави още д-р Калайджиев. Той и колегите му взимат всички предпазни мерки, за да избегнат заразата с COVID-19. Въпреки трудностите продължават детските и женските консултации, както и ваксинациите на пациенти срещу инфекциозни заболявания.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share