Пълната отличничка на матурите: 8 години частни уроци ми спечелиха 100-те точки

Пълната шестица от матурата по БЕЛ в 12-и клас се оказа следствие от крупна сума, дадена за частни уроци. Тоталният провал в образователната система лъсна от интервю на дванадесетокласничката Мария Костова от Монтана, щедро лансирана в медиите в последните дни не просто като единствената абитуриентка в страната, изкарала заветните 100 точки на изпита.

Девойчето чистосърдечно си признава, че не просто е посещавала частни уроци в ключовия последен 12-и клас. А че цели 8 години родителите й са пръскали пари на даскали извън гимназията, за да успеят да изучат отрочето си като част от изключително порочната практика, досега останала неразсечена от нито един образователен министър в последните 20 години.

Ето шокиращите думи на гордата от пробива в системата Мария, изречени пред „24 часа“:

„Да, започнах да ходя на частни уроци в 5-и клас, когато усетих, че писането въобще не ми се удава, а успехът ми по български език и литература продължаваше да спада. Не съм прекъсвала частните уроци, общо съм ги посещавала 8 години – бяха изключително полезни. Аз имам проблеми със създаването на текстове от 5-и клас насам – откакто в гимназията почнахме да пишем преразкази. Затова и отрано започнах да работя върху този пропуск в знанията и способностите ми – от 5-и до 7-и клас редовно пишех преразкази, а по-късно от 8-и до 12-и клас, се съсредоточих върху изготвянето на есета и интерпретативни съчинения“.

Иначе зрелостничката хвали даскалката си в Монтана – работила на частно с нея цели 8 години.

Справка на Lupa.bg за цените на частните уроци разкрива, че в страната 40-45 минути преподаване извън школото излизат между 20 и 40 лева, а астрономическият час се котира до 50 лева.

За 8 години частна работа с ученичката родителите й са извадили не по-малко от 30 хиляди лева. В София цената на частното образование в гимназиален етап е между 10 и 20 хиляди лева на годишна база, за сравнение.

Ето какво казва самата зрелостничка за държавното си образование:

„Аз завърших гимназията с преподаване на чужди езици “Петър Богдан” в Монтана. Всеки е положил колкото е възможно повече усилия за изпитите/ Но стандартизираните изпити не са направени със съображение за начина, по който различните хора учат и прилагат знанията си“. И се кани да запише висше образование в математически факултет.